Welke RT’s hebben integraal remsysteem? ABS ervaringen?

Goedenavond,

Welke fietsen hebben het integrale remsysteem? Ik heb zelf een RT uit 2008 (ex. overheid) en lijkt te voelen dat mijn voetpedaal mee gaat bij het remmen met de voorrem. Verbeeld ik mezelf dat of klopt dit?

Volgens mij klopt dit.

Zet hem op de bok, draai je achterwiel en knijp de voorrem in… dan weet je het

Het klopt. Alle R1200RT hebben af fabriek een integraal remsysteem. Volgens mij de 1150 ook.

De 1150 (2001 - 2004) en de eerste 1200 serie (vanaf 2005) heeft i-ABS I. De 1200 serie (vanaf 2007) heeft i-ABS II. De “i” staat voor deel-integraal. I en II zijn de versies/uitvoeringen.

i-ABS I deed dus zijn intrede bij de 1150 en in de eerste modellen van de 1200 met rembekrachtiger. i-ABS II is er vanaf 2007 bij de 1200. Bij deze laatste is er geen rembekrachtiger ingebouwd. De zgn. gierende pomp (bij i-ABS I) dus met rembekrachtiger remt als de brandweer. Alsof je een anker uitgooit. Nadeel is de storingsgevoeligheid bij dit type uitvoering. Maar dit terzijde. Er zijn BMW rijd(st)ers die mede hierom het i-ABS I verwijderen (doorgaans na een defecte ABS pomp/module). Iets waar ik per definitie mijn grote vraagtekens bij zet. Je verwijderd namelijk het veiligheidssysteem van je motor. Of weigert deze te laten repareren. Hoe raar is dat? Maar dat is weer een andere discussie.

Lees verder BMW Motorrad: https://www.bmw-motorrad.nl/nl/technologie/techniek-in-detail/veiligheid/abs-partially-integral.html

Oppassen dus met bochtjes draaien met slepende achterrem zoals ooit geleerd voor rij-examen.

Werkt hier dus niet echt en gevolgen laten zich raden.

*) betreft dus R1150 RT: achterrem stuurt ook voorrem
aan; volgens mij de R1200 RT net andersom

Correct me if I’m wrong.

Klopt. Slepend remmen (korte bochtjes draaien op zeer lage snelheid) is er met de i-ABS I niet meer bij . . . :frowning:

Worden beide remmen dan 50% aangesproken? Of wordt dat netjes 70/30 geregeld?

En op een hellend vlak ga je dus bijna gegarandeerd onderuit want motor duikt in het gat…

Goede vraag. Dat antwoord blijf ik schuldig. Ik neem aan dat de voorrem de meeste kracht (remdruk) voor z’n rekening neemt. Dat hebben we tenminste allemaal in het (verre) verleden geleerd toen we voor het roze papiertje/pasje gingen en wat we ook in de praktijk ervaren . . .

Volgens mij ‘‘a la Guzzi’’ dus inderdaad iets van 70/30 of 80/20.

Ja inderdaad, dan zou de motor dus meer remdruk aan moeten sturen aan de voorste 2 klauwen. Ben wel benieuwd: Pakken jullie bij het remmen altijd de achterrem erbij of alleen met de voorrem (ervan uitgaande dat achter dan automatisch meegaat). Voelt een beetje tegen natuurlijk om alleen met de rechterhendel te remmen :O

Ik pak altijd de voor- en de achterrem. Dat heb ik ook in den beginne geleerd. Ik heb op de 1100 echter ABS II. De voorganger van i-ABS I. Dus niet het deel-integraal remsysteem. Ik kan slepend remmen. Dat vind ik erg fijn. Het voor- en achterwiel “communiceren” dus niet met elkaar. Ik “moet” ook wel beide aanspreken bij een remhandeling/actie. Zeker bij een noodstop. Dan treedt het ABS voor beide wielen in werking en heb ik de sterkste remkracht/werking. Maar ook als het ABS niet in werking is rem je het beste met twee wielen. ABS zorgt voor een verkorte remweg en heel belangrijk, een remweg in een rechte lijn waardoor je rechtop blijft zitten (en niet wegglijdt/valt). Een mogelijke life saver dus . . .

Volgens mij klopt dit, ik heb een R1200RT 2006 en langzame bochten neem ik alleen met de voetrem de handrem bediend inderdaad beide de voetrem alleen achter.


Groeten Henk

Misschien is een beetje algemeen inzicht voor het remmen nodig…

Als je hard remt gaat alle gewicht naar de voorkant, op het voorwiel…
Het achterwiel heeft dan weinig of geen druk meer op de weg…
Alle gewicht op het voorwiel betekent dus…veel grip op de weg…
Geen gewicht op het achterwiel is weinig grip op de weg…

De RT’s hebben een gebalanceerd remsysteem voor de voorkant en de achterkant die je alleen met de stuurhendel kan bedienen…

Ga je daarnaast ook de achterrem extra activeren dan heb je meer slijtage van de achter-remblokken en je loopt een risico dat de achterrem blokkeerd als je hard remt, gevolg is dan dat je onderuit gaat…ABS houd dat misschien tegen maar dan wordt wel je remweg langer…
En misschien heb je die ruimte niet…

Ik gebruik op mijn LC alleen de stuurhendel(voorrem), ook bij een noodstop en dan heb ik de kortst mogelijke remafstand…
ABS grijpt alleen in als het glad is…

Ik heb jaren geleden een cursus gevolgd bij de KNMV…remmen op een glad wegdek in een bocht…voorrem en rustig doorknijpen, geen probleem.
Instructeur zei ook…geen achterrem gebruiken…en hij heeft gelijk.

Ik heb een cursus circuit rijden gedaan, het eerst wat de instructeur zei…blijf van je achterrem af, gebruik hem niet, doe je het toch ga je gegarandeerd onderuit…

Mijn advies is dan ook…gebruik altijd alleen je stuurhendel (voorrem)…

Maar een ieder moet het voor zichzelf weten wat hij doet en hoe hij remt…

Henk7777

Verschillende rijvaardigheidstrainingen gedaan, en daar steeds geleerd, eerst aanremmen met de achterrem en dan de voorrem erbij om vol in de remmen te gaan. Zo hou je de motor het meest stabiel doordat hij dan voor en achter gelijkmatig inveerd, en je dan meeste grip hebt verdeeld over beide wielen!
Ik heb bij VOC Brugge en CMD Merchtem de cursussen gevolgd!

Is ook mijn ervaring/rijstijl met de -1100- .

Verder niet vertrouwen op louter en alleen het ABS. Dit is het laatste redmiddel bij gladheid of slippen. Ik probeer afstand te houden op mijn voorligger. Zo bouw ik op een anticiperende wijze mijn actie/reactie/remweg in. Verder vooral rekening houden met de fouten van een ander. Het credo van onze forumbeschermheer WRSM sr. was altijd: “Ga er maar vanuit dat elke weggebruiker gek is, dan red je het wel . . . “

Onder normale omstandigheden, gebruik ik met de 1200 RT alleen de remhendel. In geval van een noodstop pak ik instinctmatig de achterrem er bij. In mijn tijd als beroepsmotorrijder, heb ik meerdere malen een noodstop moeten maken, soms als oefening en soms omdat het echt nodig was. Op deze motorfietsen zat geen ABS. Een enkele keer heb ik bij een noodstop een blokkerend achterwiel gehad. Dat is geen enkel probleem, is mijn ervaring. De achterzijde van de motor 'kwispelt" wel maar verder gebeurt er niets, mits je recht vooruit blijkt kijken en recht vooruit stuurt. Met een blokkerend achterwiel proberen een bocht te maken is wel gedoemd te mislukken.

Helaas heb ik ook een keer mogen ervaren wat er gebeurt als het voorwiel blokkeert. Dat is niet leuk, pijnlijk en een aanslag op je ego -naughty- -kwijling-, maar dat is een verhaal dat veel leuker is om onder het genot van een borrel te vertellen Big RT Smile .

Ach zo’n gedeukte ego heb ik ook. Leverde een gebroken elleboog op… Sindsdien alleen nog maar motoren met ABS gekocht :smiley: Je kan namelijk nog zo goed getraind zijn, in een noodsituatie knijp je die voorrem in het geheel en zo krachtig mogelijk in. Niets rustig aanremmen, wachten tot de voorvering is ingedrukt en dan doorknijpen…

In dit oude draadje nog een hoop info over het integrale remsysteem van, specifiek, de R1150 RT.

De RT-P’'s van deze reeks zijn wijselijk, als speciale optie, niet met dit systeem uitgevoerd. Korte bochten draaien met slepende achterrem voor de politie destijds dus wel verantwoord mogelijk. Ook de allerlaatste burger-uitvoering (*) schijnt standaard niet meer voorzien te zijn van de meeremmende voorrem.

*) modeljaar 2005, Special Edition, uitloopmodel uitsluitend in Saphire-Schwartz geleverd

Alles dus hier te vinden:

https://www.bmwrtforum.nl/forum/viewtopic.php?p=119502#p119502

Na een aantal ritten kom ik er inderdaad steeds meer achter dat het gebombineerde remsysteem veel meerwaarde heeft. Daar ik met mijn vorige fiets, een honda uit 85, nog vol in de remmen moest gaan hangen heb ik nu slechts één vinger aan de remhendel nodig om stevig te kunnen remmen. Het systeem voelt goed gebalanceerd aan wat ook terug te zien is aan de schijven : de enkele schijf achter een de dubbele voor zijn gelijkmatig gesleten.


Tx voor de reacties, veel geleerd over dit onderwerp!