Of je nou een dagje in Luxemburg of de Eiffel wilt gaan toeren of op vakantie met je motor wil, soms is het gewoon handig om lange afstanden af te kunnen leggen op de motor.
Kan dat met elke motor of niet? Hoe hou je het lang uit op je motor, en hoeveel kilometer kun je op een dag afleggen? Hier een poging tot antwoorden.
onderwerpen:
De motor zelf
Lang comfortabel zitten
Uitrusten, Eten en Drinken
Oordopjes!
Wat voor wegen?
Route uitzetten
Onderweg kaartlezen
En hoeveel kilometer op een dag?
Buitenland: Verkeersregels en gewoonten
Buitenland: Borden en situaties
Benzine
Veerboten
Hoe hou je het lang vol op de motor… daar kan ik wel wat over zeggen. Ik heb in het verleden lange afstanden gereden op een bmw 1100gs. Wat ik altijd deed was 45 minuten rijden en dan 15 minuten pauze. Als je dat vanaf het begin van de dag doet dan kon ik ongeveer 1800km rijden. Dat is de max die ik op 1 dag gereden heb. Rome naar huis.
Ben nog maar een newbie op de motor, maar met lessen merkte ik al op dat we lang reden, zo’n 3-4 uur met af en toe pauze (tanken en een blikje fris) en dan weer verder.
Daardoor reed ik toen ik mijn motor had gelijk lange afstanden waarbij andere motorrijders met wie ik reed al vroegen of ik wel eens moest tanken of naar het toilet moest.
Ken met gemak 3-4 uur achtereen rijden, ligt wel aan de drukte. Vrouwlief piept ook al na een uur om te stoppen…
Ben ook wel benieuwd wat gemiddeld is om qua tijd te stoppen, schat zelf zo’n 2 uur…
Ik merk ook een groot verschil tussen het soort wegen:
twee uur snelweg voelt langer en vermoeiender dan 2 uur langs dijken, bossen en weilanden. Toch mijn OnRoute maar weer eens gaan gebruiken…
Dat is erg afhankelijk van wat je persoonlijke “drive” is wil je een “prestatie” leveren ,of zien waar je grenzen liggen?
Hoe comfortabel is je zadel en je zithouding?Hoe vaak moet je tanken?1x tanken ben je toch gouw een kwartier verder.Over de snelweg of binnendoor?
In tijd gerekend is mijn langste rit aan een stuk,alleen tanken, sanitaire stop en snelle lunch 1550km via de snelweg in 18uur, alhoewel ik pittig heb gereden op mijn Honda VF750F hm,haalde ik geen gemiddelde van 100,dit hangt ook samen met de drukte op de weg natuurlijk.Ik had toen twijfels over het buddyseat,maar totaal geen last van zadelpijn wat wel wat anders is op mijn R850R na een uurtje is het al mis,dat gaat niet meer lukken.
Sinds 1990 rij ik samen met drie andere vrienden ieder kwartaal een rit van iets meer dan 1000 KM naar een invalide vriend in de Limousin in Frankrijk.
En een week later weer terug naar huis. Daar deden we tussen de negen en tien uur over. Eerste stop na 400 KM om te tanken en te eten en drinken.
Tweede stop na weer 400 KM om te tanken en te eten en drinken. Derde stop is het eindpunt. Dit is ons altijd prima bevallen en zo rijden we nog steeds als we dit doen. Alleen sinds we in Frankrijk wonen, gaat de rit twee keer per jaar richting Nederland, om vrienden en kennissen te bezoeken.
Alle vier konden we kiezen om te rijden op de r1100rt of een Harley Davidson FXLR. Al snel waren we alle vier er over eens dat de Harley de beste motor was voor die lange ritten. We stapten daar minder moe vanaf dan de BMW na die 1000 KM.
Met leeftijd heeft dit wat mij aangaat niets te maken was in 1990 40 jaar en nu 65 en stap nog steeds vrolijk en vooral fit van de motor na die 1000 KM.
Ik reken meer in uren op de motor dan in gereden kilometers. 2 uur aan een stuk vind ik genoeg, en daarna eem half uur pauze. Vroeger kon ik dat de hele dag volhouden totdat het donker werd en we vlug een camping gingen zoeken. Tegenwoordig is 3 of 4 etappes van 2 uur de max. Ik krijg dan last van mijn rug. 1000 km snelweg is geen probleem maar wel erg saai. De langste rit is denk ik een rondje Moezel op 1 dag vanuit Nederland, en was ca. 1100 km totaal. Als je leuk toeristisch binnendoor rijdt, vind ik 400 km al erg veel, en dat zul je meestal niet halen.
Ik doe bij de terugrit van een toeristsiche route op het laatste stuk over de snelweg naar huis vaak lekker mijn niergordel om om de rug te ontlasten.
Bij meerdaagse ritten gaat het standaard Bmw zadel steeds meer doorzitten. Voor een keertje, 1 dagje gaat het nog wel, maar voor de meerdaagse ritten gaat het zadel binnenkort aangepast worden (steviger schuim, smaller bij de knieen en een rugsteuntje laag in de rug).
Ik heb steeds vaker de oordoppen in, ook bij toerritten waarbij relatief langzaam gereden wordt.
Ondanks de prachtige navigatiesystemen en uitwisseling van routes via Internet, houd ik toch van een mooie kaart. Liefst een met behoorlijk wat detail, zodat de leuke slingerweggetjes makkelijk en snel te vinden zijn. Dit gaat met een kaart nog steeds beter dan met een navigatiesysteem. Ook vind ik het wat avontuurlijks hebben om je samen over een uitgespreide kaart te buigen ennje route uit te stippelen. Dat heb ik bij een navigatiesysteem minder.
Is helemaal afhankelijk van de te rijden route en de weersomstandigheden.
Als ervaren “route uitzetter” draai ik er mijn hand niet voor om om op een dag meer dan 500 km te rijden.
Vertrek 's morgens om 08.00 uur en ben dan tegen zeven uur 's avonds weer terug.
Bij een rit van 500 km zorg ik voor iets meer doorgaande wegen en kom op een “rijgemiddelde” uit van ongeveer 55 km per uur.
Dit betekend dus ongeveer 9 uur rijden. Daarnaast heb je de duur van de pauzes zelf in de hand, half uur koffie 's morgens, uur pauze tussen de middag en nog eventueel een halfuurtje later op de middag. Tussendoor nog een kwartiertje om te tanken.
Al met al komen er ongeveer 2 uurtjes extra tijd bij.
Ben je met een grotere groep en zoek je plaats op een vol terras en iedereen kiest een andere lunch tussen de middag komt er misschien nog een half uur extra bij. Ga meestal zelf rijden met maximaal 4 personen.
Boterhammetjes mee en wat fris om te drinken haalt en dan makkelijk weer een uurtje af. Net zoals rijervaring.
Zijn het allemaal toermotoren met een grote tank kun je makkelijk 400 km rijden zonder te tanken en kan er dus ook weer een kwartiertje af.
Bij kortere ritten kies ik vaker voor wat kleinere wegen waardoor het rijgemiddelde uitkomt op 40-45 km per uur.
Dit lijkt weinig maar in de praktijk moet je dan toch wel goed doorrijden.
Regent het dan zal het gemiddelde nog iets lager komen te liggen, zeker als er wat minder ervaren rijders mee gaan.
Daarnaast is het belangrijk dat je route klopt, ik zweer bij mijn Garmin waarbij de route van te voren al uitgezet kan worden eventueel met hulp van een goede gedetailleerde landkaart.
Bij langere ritten trek ik vaak ipv een onderbroek een “wielrennersbroek” aan om doorzitten te voorkomen. Zeker bij erg warm weer een uitkomst.
Deze neemt goed vocht op waardoor het rijden langer vol te houden is.
Ik vind rond de 500 a 600 km meer dan zat op een dag. En elk uur (max anderhalf) zet ik de motor even aan de kant voor een rokertje en een espresso. Zo blijft het voor mij en mijn bips ook nog leuk.
afhankelijk, soms 400 achter elkaar (en dan dus tanken) en soms na ~2 uur. Ik gebruik hem hoofdzakelijk voor het werk en ga dus vaak naar afspraken. Soms heb ik tijd genoeg (meestal op de terug weg) en een andere keer moet ik aan een strak tijdschema houden (meestal op de heenweg). Vorige week donderdag een dagje Heilbronn op en neer. Heen alleen gestopt om te tanken (was ook k e weer) en terug effe wat langer gestopt (ook vanwege dat kl*** weer en op die duitse wegen hebben ze nog niet echt veel open asfalt dus ook wat minder prettig).
Eigenlijk altijd oordoppen, behalve als ik mijn dochter naar school breng. is allemaal max 50kmh.
Als ik toer dan geniet ik van de omgeving en doe het rustig aan met stops (bijv boven op een bergpas, of ergens waar een mooi uitzicht is etc) En als ik hem eens meeneem als we de schoonouders bezoeken (Wiener Neustadt) dan overnacht ik in Nuernberg. Heb ik een “excuus” om mijn vrienden daar te bezoeken
Wel grappig om dat terug te lezen. Toen ik mij vorig jaar liet informeren waren het buiten de HD winkeliers om, iedereen van mening dat je op een Harley het niet lang kan volhouden. Want een Harley is te week geveerd, te lage zit, je vangt teveel wind ed.
Top dat je lekker kunt genieten van een Harley op zo’n leeftijd. Hoop dat ik ooit nog zo’n fraaie pruttelaar kan aanschaffen
Hij is ook goed voor je rug. Ik had eens vreselijk pijn in de rug fysio etc. hielp niet ik moest naar een afspraak en was laat.
Dus moest om op tijd te zijn op de motor met mijn rug pijn. Toen ik weer thuis was viel mij op dat de rugpijn was verdwenen.
Later had ik dit weer en ik direct een stuk gaan rijden op de Harley en ja hoor de rug pijn was weg na twee uurtjes rijden.
Zo zie je maar motorrijden kan je van je kwaaltjes afhelpen.
Beadrider
Hydratie-pack/ camelback in mijn tanktas
Oordopjes
Niet (vaak) boven de 140km/u- kost te veel inspanning
Ik vind een goed afspeellist/soundtrack op de gps/mp3 helpt mij te ontspannen en alert te blijven (iets voor een andere topic- wat luister je op je motor?)
Lange afstanden rijden kan twee dingen betekenen: eenmalig een lange afstand overbruggen of meerdaagse motorritten van enkele honderden kilometers per dag.
Heb nogal wat ervaring met het maken van zowel lange dagtochten als meerdaagse motorreizen (+ 500 km p/dag).
Voor mijn eerste grote motorreis -Noordkaap (1999) - heb ik wat speurwerk gedaan naar het fenomeen zadelpijn en vermoeidheid.
Laat ik beginnen met vermoeidheid.
Ene dr. Hermans heeft ooit onderzocht dat vermoeidheid optreedt a.g.v. een drietal factoren:
geluid
trillingen
gespannen houding
Alle drie deze aspecten zijn in meer of mindere mate te relateren aan ‘hoge snelheid’. Bij hoge snelheden maakt je motor meer lawaai en/of zal er meer windgeruis (turbulantie) zijn. Daarnaast kunnen er trillingen ontstaan en meestal zit je bij hoge snelheden niet heel erg relaxed op je motor.
Advies: rij met constante snelheid (snelweg ca. 120 kmh) en stap elk uur even (kort) van de motor af. Met dit recept zijn we met z’n 3en in 9 dagen heen en weer naar de Noordkaap gereden. Dagetappes van ca. 850 km.
Niemand (1 x BMW K100LT, 1 x Guzzi Californie en 1 x Honda CBX-1000) heeft ook maar enige vorm van pijn of vermoeidheid ondervonden.
Mijn latere ritten door o.a. Europa, Tunesië, Kroatië, Marokko heb ik steeds op deze manier gedaan; elk uur van de motor af en op gematigd tempo blijven rijden. Ook tijdens deze ritten (langste dag etappe: 1250 km)geen centje pijn! (Motoren: K1100LT, R1150RT en K1200GT >2006).
Dit ‘ritme’ helpt ook prima tegen zadelpijn maar ook hier is het zitcomfort van je zadel natuurlijk van groot belang. Twee belangrijke tips v.w.b. het zadel:
niet te zacht
ruimte om te gaan verzitten.
De beste ervaringen heb ik met zadels van de merken Sargent (echt top) en Corbin. Alleen het standaard zadel van de K1100LT heb ik nooit vervangen.
Als je er dan nog voor zorgt dat zowel jij als je motor in puike conditie verkeren, kan er eigenlijk niets meer mis.
Meer dan 1200 op een dag ga ik niet rijden. Deed ooit 2200km in de regen in 4 dagen. Als ik binnendoor rijd is mijn rug snel afgewerkt en word ik toch al snel moe. Maar 1000km snelweg is geen probleem. Ik doe hetzelfde met de auto en de vouwwagen. Ik heb daar niks speciaals voor nodig. Gewoon om de 1,5 uur even stoppen en wat eten en drinken.
Hallo.
In de jaren 80 ben ik ooit om 7 uur s,morgens vertrokken in Villach,
Oostenrijk,en s,avonds om 8 uur was ik thuis ,1080 km op 13 uur.
Gewoon 120 a 130 km/u, 300 km,stoppen,tanken,weer 300 km,stoppen,
tanken,en wat eten,weer 300km,tanken,en nog 180 km en thuis.
Ik rij op 1 dag tot Poitiers via de A1 tot Compiegne,dan de snelweg af,
en via Beauvais en Mantes-la-Jolie en Dreux naar Chatres,en dan via de
N10 naar Poitiers,een 850 km,300 km snelweg en dan de N en D wegen.
Ik doe dat op een 12 tal uur.Ik rij meestal alleen,dus kan stoppen wanneer
ik wil. Ik hou het toch makkelijk 4 uur vol aan een stuk,zowel op de BMW R 1200 RT,
als op de Harley Electra-Glide. Lange afstand rijden geen enkel probleem mee.
Salu.
Chris.
iK durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb een hekel aan het rijden van lange afstanden over de snelweg. Daarom heb ik een aanhanger achter de auto waar de motor op staat. Ik rij naar de bestemming en ga daar dan heerlijk toeren.
Vorig jaar op die wijze naar Andorra gereden. Auto en aanhanger daar (onder toezicht) achter gelaten en heerlijk 14 dagen getourd door de pyreneen en noord Spanje, enkele dagen barcelona en daarna terug via Andorra. Motor op de aanhanger en aangekoppeld weer terug. 1200 km over de snelweg met de auto geeft ons, want ik rij altijd met duo, meer comfort dan met de motor. In Nederland rij ik uiteraard wel snelweg, maar daar gaat dit draadje niet over.
Groet, RienRT.