Stroomvoorziening flitser

Hoi,
Ik wil een flitser onder de luchthapper van de oliekoeler plaatsen. Ik zou de stroom willen aftakken van de draden die leiden naar de DIN-stekker aan de linkerkant van de kuip. De flitser trekt 2 A.
Kan ik dit ongestraft doen of krijg ik problemen met Canbus?
flitser.jpg

De canbus controleert en schakelt een hoop. Maar een stroom van 2A mag totaal geen probleem zijn.

Wellicht ten overvloede en misschien bedoel je heel iets anders met flitsers: maar je weet dat zwaailampen/balken/flitsers zijn voorbehouden aan hen die ertoe bevoegd zijn over deze te beschikken en te gebruiken? :$

De flitser wordt alleen gebruikt tijdens de begeleidingen van wielerkoersen. We doen dat altijd onder de supervisie van de politie, Motor Surveillancegroep . Die doen er helemaal niet moeilijk over. Wettelijk gezien, mag het inderdaad niet. De extra lampen op de carterbeugels mogen eigenlijk ook ook niet. :blush:

Extra lampen op de beugels mogen wel, zolang er niet meer dan één extra dimlicht naast het reguliere dimlicht brandt.

Elders op dit forum is er sprake van de zogenaamde A verlichting: onder het reguliere dimlicht branden dan twee andere dimlichten mee.
Volgens de wet mag dat niet. Meestal kan het reguliere dimlicht niet eens meer uit, waarna er nog één dimlicht bijgeschakeld mag worden.

Voor andere weggebruikers is het dan duidelijk dat het om een motorfiets gaat.

Dit is het geworden:

Direct een filmpje uploaden lukte niet, daarom een linkje naar youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=A_aa2RpzbAM

Mooi gemaakt, ziet er strak uit en zo goed zichtbaar

Ziet er flitsend uit. :smiley: Heb je wel rekening gehouden met de vrije afstand tot het voor spatbord? Als je namelijk stevig remt dan wordt de voorste vering toch wel ver ingeduwd. Zou zonde zijn als er (lak) schade ontstaat na een keer stevig remmen.

Precies mijn gedachte ook… Ik ben bang dat dat een probleempje gaat worden…

Bij het duiken kon het wel eens meevallen, maar een beetje verkeersdrempel haalt in minder dan een flits je hele voorziening weg…

Dank je wel allemaal voor de feedback. Ik heb de lamp er af gehaald en ga het beugeltje waar de lamp aan hangt inkorten, zodat de flitser direct tegen de onderkant van de ‘oliekoeler’ komt. De ruimte tussen lamp en spatbord moet dan groot genoeg zijn. :blush:

Heel mooi en effectief. Misschien dat ik ook zo iets ga fabriceren. Waar had je de lamp vandaan?

https://rayonics.nl/modular-led-hoekflitser-amber.html

Bedankt. Ik vind deze wel een beetje prijzig. Ik heb inmiddels [deze

](https://nl.aliexpress.com/item/32959296828.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.767c4c4d5Uygi1)
duo set besteld bij Ali.
Hij komt als het goed is over een paar weken. Het kan dus nog net voordat we BTW en inklaringskosten moeten gaan betalen.
Ik ga in eerste instantie proberen om de set zodanig te maken dat ik hem bij begeleidingen eenvoudig (maar stevig) op de motor kan bevestigen zodat ik hem alleen er op heb als het noodzakelijk is. Voeding doe ik dan met een boord spanning stekker.

Is t nog gelukt? Ben benieuwd naar het resultaat. :smiley:

Ja, ik heb de set inmiddels binnen. Geeft verschrikkelijk veel lichtpatronen, die je gemakkelijk kunt kiezen met de bijbehorende bediening. Nu nog een manier vinden om hem snel en simpel op de motor te bevestigen. Aansluiting met de boordspanningsstekker is probleemloos, dus de set kan ik zo aansluiten en weer weghalen.
Nu alleen nog even de plek bepalen waar de lampjes moeten komen.

Zoals beloofd hier de link naar mijn flitsers.
https://youtu.be/D8sEz52sOCY
In de film lijken ze wat flets maar in werkelijkheid knallen ze er ook bij daglicht uit.
Ze zijn voorlopig met speciaal (paddestoelen)klittenband bevestigd en kunnen naar believen in 2 minuten geplaatst en/of weggehaald worden. De spanning loopt via een boordspanningsstekker.
2X3--Led-12V-Waarschuwing-Strobe-Lights-Auto-Knipperende-Led.jpg
In het totaal zijn ongeveer 16 verschillende patronen mogelijk. en dat alles voor 7 euries bij Ali.
Geen idee hoe lang het mee zal gaan maar voorlopig werkt het zoals zou moeten.

Eigenlijk vraag ik mij af wat jullie met die flitsers willen bereiken of bewerkstelligen. Behoudens dat het verboden verlichting is (je zult maar net de politieambtenaar treffen die je er wel een bon van €140 + €9 voor geeft) geeft het de bestuurder van de motorfiets geen bijzondere of speciale rechten.
Het maakt van de motor geen voorrangsvoertuig en aanwijzingen als verkeersregelaar mogen alleen te voet worden gegeven, niet zittend op of vanaf of met gebruikmaking van de motor.
Doe je dat laatste wel dan ben je onbevoegd (als verkeersregelaar) en bij een ongeval ben je niet meer dan een gewone verkeersdeelnemer (die een kruispunt blokkeert).

Deze discussie is al eerder geweest. Een verkeersregelaar mag bij evenementen WEL vanaf een voertuig aanwijzingen geven.

"Vaak wordt er een beroep gedaan op de leden van motorclubs voor de begeleiding van evenementen. Zij kunnen via de KNMV kosteloos de opleiding tot verkeersregelaar volgen. Een dergelijke opleiding is wettelijk verplicht voor vrijwilligers die als verkeersregelaar optreden.

Er zijn vier verschillende groepen verkeersregelaars:

Transportbegeleider (beroepsverkeersregelaar)
Verkeersregelaar met verkeersregelende taken voortvloeiend uit zijn/haar beroep
Evenementenregelaars"

Wel dient het voertuig duidelijk herkenbaar te zijn en zitten er ook voorschriften aan de kleding. En daar wordt nu aan voldaan.

Heb je die regel zelf bedacht of is je dat door een niet deskundige leek ingefluisterd of verteld?
Het mag pertinent niet.

Alleen een transportbegeleider, en alleen die, mag indien ontheffing van art. 149 e.v. WVW is gegeven, voor het geven van aanwijzingen gebruik maken van een begeleidingsvoertuig dat voldoet aan de gestelde eisen van art. 14 lid 2 van de Regeling verkeersregelaars 2009.
En daaronder valt zeker geen motorfiets.

Die wel vanaf de motor aanwijzingen aan het verkeer mogen geven zijn ambtenaren genoemd in de Politiewet en weginspecteurs van Rijkswaterstaat. En zelfs de bevoegdheid tot het geven van aanwijzingen vanuit een motorrijtuig is voor weginspecteurs en transportbegeleiders beperkt ingevolge de bepaling van art. 58 lid 5 BABW.
Art. 58a lid 4 BABW: Aanwijzingen als bedoeld in artikel 82, eerste lid, van het RVV 1990, worden voor zover het betreft verkeersregelaars……NIET ( lees: NIET) gegeven vanaf een motorrijtuig of,…… vanuit een motorrijtuig.
Behalve dat de aanstellingspas kan worden ingetrokken (art. 15. Lid 1 onder c Regeling verkeersregelaars) is het ook nog eens een strafbaar feit (art. 59 BABW); de OvJ bepaalt de boete.

Sterker nog, geef je als verkeersregelaar aanwijzingen vanaf de motor en gebeurt er een ongeval, dat zit je ook nog eens in een juridisch slechtere positie m.b.t. beantwoording van de schuldvraag. De rechter stelt dan simpelweg dat je als verkeersregelaar behoort te weten dat het niet mag.

Het is juist vanwege de motorcowboys - zichzelf verkeersregelaar noemende - die zich gelijk politie waanden met zwaai- of flitslichten en zich bevoegdheden aanmaten die zij niet hadden, dat de Regeling verkeersregelaars is verscherpt en de strafbaarstelling is ingevoerd.

Als toevoeging, de politie kan nooit iets toestaan of gedogen waartoe zij de bevoegdheid niet hebben.
(In mijn rechtspraktijk heb ik verschillende malen voor motorrijdende verkeersregelaars - die uit onwetendheid of gedogen de wet overtraden - opgetreden om escalatie te voorkomen.)