Beste mensen;
Ik wil mijn motor ook kunnen vervoeren in mijn aanhanger en nu zag ik voor het achterwiel een wielharnas, mijn vraag is zou dit bij een R1200RT ook passen . Dit ivm met de uitlaat. Zijn er mensen dit dit harnas ook gebruiken.
Ik ben erg benieuwd
Grt Peter
Buiten het feit dat ik niet weet of een wiel harnas past wil ik wel wat ervaringen mee geven.
Ik had mijn motor (R1100RT) vast gezet met 5 banden van 750kg. Rechts en links voor vanaf de voorvork naar de uithoeken van de aanhangwagen.
1 band om het achterwiel direkt naast beide kanten van het wiel (recht naar beneden dus) deze vast gezet.
Dan nog 2 banden om het achterwiek en naar links en naar rechts onder een hoek van 45 graden naar de zijkanten van de aanhangwagen.
Dat leek mij voldoende stevig totdat:
Een hele lange bocht van 270 graden van autobaan naar autobaan. Ik zie ineens de motor schuin gaan. Blijkt dat 1 band van het achterwiel gewoon gebroken was en 1 van de voorste banden zo goed als gebroken was. De kracht die dus zijwaarts op de spanband kom is erg groot.
Ik heb het opgelost door de zijwaartse banden hoger (net onder het zadel) aan het frame vast te maken. Hierdoor is de zijwaartse kracht minder maar tijdens het vast zetten trek je wel de motor een stuk in de vering. Heb ik geen problemen mee want als ik zelf er op zou zitten is deze ook belast tijdens de rit.
De andere banden vervangen door 1500kg banden. Geen problemen meer gehad en ik kan nu ook de koffers op de motor laten zitten wat een hoop ruimte scheelt in de auto.
Met zo’n harnas zit mijn inziens het aankoppel moment gewoon veel te laag. Ik heb in het verleden wat foto’s hiervan geplaatst. Je bent gegarandeerd niet de eerste met een soortgelijke vraag.
Het is verstandig om de sjorbanden vast te maken aan de vaste delen van het frame en de motor enigszins “in de vering te trekken”. Altijd 4 spanbanden gebruiken, 2 voor en 2 achter.
Ik heb mijn r1200rt 2018 op een motolug trailer naar huis gebracht gaat prima en vastzetten aan voorvork en passagier steunen staat het vast.
Op de trailer rijden durf ik niet alleen moet iemand bijzijn voor het geval dat!
Hallo,
Ik ben vorige maand met de motor op de aanhanger naar Frankrijk geweest en een wiel-harnas voor het achterwiel gebruikt…
De uitlaat moest ik er wel afhalen maar dit waren 5 boutjes op de R1200RT lc…
Aan de voorkant aan 2 kanten een spanband naar de voorvork en het voorwiel goed vast in een beugel.
Aan elke kant boven de pedalen ook nog een band aan het chassis voor de zekerheid maar eigenlijk was dit overbodig…
Koffers op de motor…
De 1200rt stond zo vast als een huis, kon geen kant op…
De spanbanden van het harnas moet je dus niet recht naar beneden vast zetten, doe je dit wel dan trek je het wiel naar de vloer maar hij kan nog wel heen en weer bewegen…
Een harnas moet je dus schuin naar de zijkant vast zetten, dan kan het wiel geen kant op…en de motor dus ook niet…
Tijdens het rijden zag ik de motor wel een beetje op en neer deinen op zijn vering maar dit mocht geen naam hebben…
Ik trek de motor niet vast in zijn veren omdat dit toch niet goed is voor de vering en hij kan dan toch ruimte in de spanbanden gaan trekken…
Ik rij max 100km per uur en in de bochten doe ik het rustig aan…
Henk7777
Vandaag een inrijdklem en 4 spanbanden besteld. Het harnas was niet op voorraad dus die kan ik nog niet proberen. Ik ga eerst zo eens kijken of de motor stabiel staat met deze set. Twijfel ik eraan dan wil ik het harnas erbij proberen. Misschien dat het gaat lukken om de uitlaat niet te hoeven demonteren daar de bevestigingspunten in de aanhanger op 1.2 meter uit elkaar staan dus 60 cm uit het hard van de motor. Ik heb met een touwtje over de band gemeten en zo te zien zou het net gaan zonder de uitlaat te raken.
de voorzijde wil ik vastzetten aan de veerpoot zodat je deze niet in de vering trekt en de achterzijde net achter de voetensteun (aan het driehoekje wat daar zit) van de achterpassagier.
Alvast bedankt voor de tips.
Groet Peter
Ik trek mijn R1200RT altijd volledig in de veren. Daarmee wordt de RT één geheel met de aanhanger, waardoor deze super stabiel achter de auto ligt.
Hartelijke groet,
Nico
In augustus ga ik voor het eerst ook met een (huur)trailer. Volgende week woensdag krijg ik “les” hoe erop en eraf en vastzetten. Laat nog wat weten.
Let op de snelheid die je in de diverse landen met een trailer mag rijden in Duitsland bv 80km/h en in France 120km/h? Als je niet verder mag rijden heb je een probleem.
Zo plaats ik de motor op de trailer en geen enkel probleem tijdens het rijden
Groet
Cees
SAM_0179 Paint.jpg
Wielklem en spanbanden binnen gekregen en gisteren de motor in de trailer en het hele spul vastgezet. (Precies zoals bovenstaande foto ,ook met de stuurspanband).
Heb er een stukje mee gereden ook over drempels en motor blijft als een huis staan .
Ik ben er blij mee. Nogmaals bedankt voor de tips
Grt Peter.
stuurspanband kun je dus beter niet gebruiken lees ik. Zit wel wat in natuurlijk met die krachten die er op kunnen komen.
Kijk eens in je instructieboekje. Daar staat ook een hoofdstuk in mbt “Transport van de motorfiets”.
Ik heb de motor niet vast staan met de stuurspanband maar deze zorgt wel voor stabiliteit tijdens het vastzetten en losmaken van de motor voor en na het transport.
De spanbanden zijn lichtjes strak getrokken waardoor er geen spanning op het stuur staat.
De motor staat vast en in de vering getrokken met de spanbanden langs de voor en achterwielen en dat is voldoende tijdens het transport. staat als een huis op de aanhanger.
Groet
Cees
Ik heb geen karretje meer, maar zowel mijn 1200rt als de C600 Sport altijd met achterwiel harnassen vastgezet
Voordeel is dat de motor niet constant in de vering word getrokken en dus net als tijdens het rijden kan veren
In combinatie met een voorwielklem heb je meer niet nodig, ik vind het persoonlijk een snel en zeer veilig systeem
Beide harnassen zijn trouwens nog te koop omdat ik dus geen aanhanger meer gebruik
en kon de uitlaat blijven zitten bij de RT?
Eergisteren mijn ‘hoe krijg ik een BMW op een trailer’ les gehad. Mijn vrouw en zoon meegenomen. Als ik in de Dolomieten zit, moet ik mogelijk alleen met mijn vrouw de BMW op de trailer krijgen. En volgens haar ben ik slecht in het overdragen van belangrijke informatie. Dus ze is meegekomen. Mijn zoon, die rechten studeert, heb ik als bewijs meegenomen.
Omdat 55 cm van een STEMA MT750 overbrugd moest worden (hoogte van kar), heb ik vooraf een opstapje gemaakt van een 30x60 gemaakt met 27cm hoogte (18mm multiplex).
Mijn vrouw gaf reeds aan, je wil niet weten wat hij gemaakt heeft. Waarop de dealer zei, wat BMW rijders betreft, verbaas ik me nergens meer over. Hij had vroeger voor BMW gewerkt. Blijkbaar had hij ervaring opgedaan met typische BMW rijders… Ik heb niet doorgevraagd, ik was afhankelijk van hem, ik kreeg gratis les.
Wat heb ik geleerd: niet de motor starten, met z’n tweeën dat ding omhoog duwen. Naast het stuur ongeveer lopen, je moet het wiel zien, ik had de neiging teveel naar rechts te sturen. De motor iets naar je toe laten hellen, en de duwert aan de achterzijde opdracht geven, niet proberen de motor recht te trekken. Oprijplaat is relatief glad. Gewicht van de motor is groter dan de wrijving van de voorband en voorrem ingeknepen (vervelend) => echter als de duwert dat weet, kan hij/zij (in dit geval zij) dit met enige moeite tegenhouden.
Af is niet makkelijker dan op. Misschien is op zelfs makkelijker. Bij het oefenen is het fijn een 3de en/of 4de persoon erbij te hebben, gewoon om een licht onbelans met een vinger te corrigeren (want meer is het vaak niet). Eentje blijft motor vasthouden en de ander sjort de banden vast.
Trailer was voor 2 motoren, aan de linkerzijde geoefend. Hiervoor hoef je niet op de trailer te stappen. Er langs lopen ging goed. Rechts naast je motor lopen zal moeilijker zijn. Als ik vertrek, zal de motor in het midden gezet worden. Ik heb geen idee of mijn armen lang genoeg zijn, of dat mijn opstapje toch van pas komt. 17 augustus ga ik de kar ophalen, en zal eerst met een fietst oefenen, daarna met mijn motorfiets, en wellicht de kar op de oprit plaatsen die afloopt, zodat de helling minder is.
Groet John
Dat er op duwen van de motor heeft puur met veiligheid te maken. Er zijn mensen die erg veel gas geven, de koppeling te rap op laten komen, hun evenwicht verliezen en dan de koppeling los laten. Het gevolg de motor gaat een eigen leven leiden. Er op rijden moet je in ieder geval NOOIT doen.
Bij het duwen kan het op het kunststof nog wel eens mis gaan. Dat is voor mij een reden dat ik er op dus altijd mijn motor het werk laat doen.
Maar we zijn niet allemaal het zelfde en ik heb een dichte bodem dus kan ook gemakkelijk naast de motor mee lopen.
Wat ook niet onbelangrijk is dat de overgebleven lengte van de spanbanden bij elkaar genomen moet worden en vast gezet moet worden. Zelf zigzag ik de banden op en zet ze met een ty-rap vast tegen de spanband zelf. Vergeet dan niet een kniptang mee te nemen om ze weer los te knippen.
Doordat ik ze de eerste keer schuin weg getrokken had en elders vast gebonden had, zijn de banden door de wind gaan klapperen en hadden deze flinke beschadigingen opgelopen bij de spaninrichting waar ze langs schuurden.
Al met al is het meer dan even er op zetten, vast zetten en rijden.