Storingslampje achterlicht

Hallo,

Op het dashboard brandt de gele driehoek en het lampje voor een defect achterlicht, echter het achterlicht werkt (ook de het remlicht werkt).
Weet iemand waarom de storinglampjes branden?

Alvast bedankt!

Het is dus een foutieve storingsmelding. Met een GS911 of de motoscan kun je de storingsmelding verwijderen. Als je er niet een hebt kun je het ook door een motorzaak laten doen.

Het kan inderdaad een ongeldige storing zijn, maar ik heb zelf eens meegemaakt dat het lampje slecht contact maakte.

Tijdens het rijden was hij dan, door de trillingen, aan het knipperen (en kreeg ik een melding van een defecte achterlamp) en als ik dan, bij stilstand, ging kijken dan deed hij het gewoon. :$
Even het lampje verwijdert en schoongemaakt (ook de fitting) en het probleem was opgelost. 8)_

Zowel de motieven als de gs911 geven geen storing aan
en zoals gezegd het achterlicht werkt, ik heb het lampje toch maar vervangen en het probleem is opgelost?

Bedankt voor tips!

Simpel: het lampje was ook kapot, alleen zie je dat niet.

Het achterlicht is een enkel bolletje met twee gloeidraden: een voor het remlicht en een voor het normale licht. Als er eentje stukgaat, worden beide functies over het nog functionerende draad gestuurd. Dat houdt zo’n lampje niet eeuwig vol, dus blijft de waarschuwing staan totdat je een bolletje met twee intacte draden terugplaatst.

De LAMPF-, LAMPR- en LAMPS-meldingen (voor respectievelijk voor, achter en combinatie) komen in beeld als bijvoorbeeld de gemeten weerstand niet klopt. Dat kan inderdaad ook door slecht contact gebeuren: een gecorrodeerde fitting, slechte massa, etc

In het achterlicht van de -1200- zitten twee lampjes met een enkele draad. Bij remmen wordt de spanning verhoogd, zodat de lampjes feller branden. Eén van de lampjes was waarschijnlijk bijna op het eind van z’n Latijn, waardoor de electronica constateert dat de weerstand niet meer klopt en daarom de storing aangeeft.

Dit is het correcte antwoord kan ik als ervaringsdeskundige melden. Was wél blij dat ik evengoed nog achterlicht én remlicht had.

Dat is niet gebruikelijk. :$

Standaard ouderwetse “Duplo” gloeilampen hebben twee gloeidraden: eentje voor het normale achterlicht van 5 Watt en eentje voor het remlicht van 21 Watt.
Bij remmen wordt de spanning niet verhoogd, maar wordt er naast een spanning (indien het licht aan is) op het normale achterlicht, ook spanning gezet op het gloeidraad van het remlicht; doordat deze laatste een hoger vermogen heeft, geeft hij meer licht.

Bij LED-verlichting kan het op een soortgelijke manier werken (dus twee aparte circuits, met in het remgedeelte meer en/of fellere LEDs) of wordt het normale achterlicht tijdens niet-remmen gedimd middels puls-breedte-modulatie (PWM) en bij remmen wordt er niet gedimd.
Een combinatie van twee circuits, waarvan het normale circuit gedimd wordt bij niet-remmen, kan ook: bij remmen worden dan alle LEDs volledig aangestuurd.

Hoe de boordcomputer weet dat er een gloeilampje stuk is: wanneer het licht brandt loopt er een stroom van (I = P/U => 5W / 12V =) 0,42A (ongeveer) en bij remmen (21W / 12V =) 1,75A; loopt deze stroom er niet (terwijl het licht wel zou moeten branden), dan weet de computer dat hij stuk is.

Bij nieuwere (LED) verlichting gebeurt hetzelfde truukje, alleen wordt de informatie doorgestuurd over de CAN-bus.

Bij de -1200- is dit wel degelijk gebruikelijk. Er zitten namelijk geen duplo lampen in maar twee 21 Watt lampen die dus met lagere spanning (licht aan) of de “normale” 12 volt (bij remmen) worden gevoed.

Yep _004

Oké, dan heb ik weer wat geleerd; ik zie het doorgaans niet op een dergelijke manier gedaan worden, maar het kan natuurlijk wel. _004

Ja, dank nog voor het erratum _004

Zelfde idee, zelfde effect, andere uitvoering.