Bij de achterrem wordt een afwijkende constructie gebruikt.
Van achteren gezien zitten er rechts twee remzuigers, die net zo functioneren als de remzuigers in de voorremmen. Er is wel een ander belangrijk verschil, de achterrem kent slechts twee in plaats van vier zuigers. Door de opgebouwde remdruk drukken deze twee zuigers de rechter remvoering tegen de remschijf aan. Het is dus zaak bij onderhoud om deze twee zuigers iets uit de klauw te laten komen om ze vervolgens schoon te blazen, te reinigen met een wattenstaafje met remvloeistof en ze tenslotte weer goed te drogen en met de duim of een verf-menghoutje terug te drukken.
Aan de linkerkant in de remklauw ontbreken de twee zuigers. De linkerkant lijkt daarmee statisch te zijn, waardoor je de indruk krijgt alsof de schijf alleen aan de rechterkant afgeremd wordt. Dat het niet zo is blijkt alleen al uit de aanwezigheid van het rempadje aan de linkerkant. Het is een apart mechanisme dat werkt vanuit het principe: “actie rechts = reactie links” mechanisme, waardoor de linker rempad een fractie later dan de rechter alsnog tegen de remschijf aangedrukt wordt.
.

De linkerkant van de remklauw achter: geen remzuigers te zien.
.
Hoe werkt dat en is dat ook zichtbaar te maken?
Als beide remzuigers aan de rechterkant door de actie van de remhandle aan het stuur naar binnen worden gedrukt, komt er spanning op de hele remklauw te staan vanuit het principe actie = reactie. De bovenkant van de klauw wordt door die kracht langs een as aan de voorzijde van de remklauw van links naar rechts bewogen en drukt daarmee ook het rempad aan de linkerkant (op de tekening hieronder rechts) tegen de schijf aan.
.

OEM _Voor_aanzicht: De bovenzijde van de remklauw beweegt van links naar rechts over de as bij de zwarte pijl.
.
Om het mechanisme beter te begrijpen het volgende voorbeeld: Stel er ligt een boot een paar meter van de walkant. Met een touw haal je de boot naar je toe. Als de boot de walkant bereikt, kan de boot niet verder. Als je het touw nu nog verder inhaalt, trek je jezelf naar de boot toe. Dat gebeurt ook met de remzuigers en de bovenkant van de remklauw. Die constructie werd al toegepast bij de eerste serie schijfremmen die op de motoren gemonteerd werden. Zo had m’n Yamaha XS 650 die constructie - zij het met slechts één remzuiger per remklauw- halverwege de jaren '70 in beide voorremmen.
Normaal gesproken is die actie-reactie van de achterremklauw niet te zien, omdat rempads niet actief van de schijf worden teruggetrokken en daardoor altijd een beetje aanslepen. Het gaat bij schijfremmen dus altijd om deeltjes van millimeters dat de rempads tegen de remschijf worden gedrukt als de remdruk wordt opgebouwd.
De beweging van de klauw over de as van links naar rechts bij het remmen wordt pas echt zichtbaar als beide rempads uit hun behuizing worden gehaald, bijvoorbeeld bij de vervanging ervan. Dan is de bovenkant van de remklauw heel gemakkelijk met de hand ongeveer een centimeter van links naar rechts - de dikte van nieuwe rempads - te bewegen over de as aan de voorkant van de klauw. Behalve dat beide remzuigers soepel moeten lopen, moet dus ook de bovenkant van de remklauw soepel over de as van links naar rechts kunnen bewegen. Anders loopt de schijf erg warm aan.
Daarnaast:
De achterrem van een 1200 kan niet overgeslagen worden in het gebruik. Met het remhandle aan het stuur worden beide voorremmen én de achterrem bediend. (combined brake system) Een achterrem ontzien kan dus nauwelijks, tenzij heel zachtjes uitsluitend met de voetrem wordt geremd. De voetrem bedient immers alleen beide zuigers van de achterrem en daarmee ook de hele remklauw over de as. Feitelijk kun je niet remmen zonder gebruik van de achterrem. De motor laten uitlopen in een lage versnelling en de laatste meters remmen op z’n Fred Flinstone’s is de enige manier om de achterrem helemaal niet te gebruiken.
De massa van de achterschijf is beduidend kleiner dan die van de voorremmen en kan dus ook minder warmte ‘opslaan’. Doordat de schijf kleiner is uitgevoerd is ook de oppervlakte kleiner, waardoor het koelen aan de buitenlucht ook minder effectief is.
Goedkope rempads remmen niet alleen minder en/of vreten je schijf op, maar zijn ook niet in staat om veel warmte op te nemen van de schijf om die weer aan de buitenlucht af te staan. Het is niet aan te raden om goedkope Chinese rempadjes in een dure BMW te frutten. Rempads als die van Lucas, Brembo en BMW/ Brembo zijn niet goedkoop, maar ze doen wat je van rempads op een motor - die met berijder zo’n 350 kilo weegt - mag verwachten: De vertraging van de motor omzetten in wrijvingswarmte om die warmte asap af te staan aan de langsstromende lucht.
Rempads die bijna ‘op’ zijn, remmen in het begin net zo goed als rempads met veel remvoering. Ze kunnen alleen door hun kleinere massa minder warmte verwerken. Tijdige vervanging voorkomt niet alleen krassen op je schijven, maar zorgt ook voor een betere afvoer van de wrijvingswarmte.