geschakelde spanning voltmeter

Ik wil een voltmetertje plaatsen op de plek van (vermoed ik) de radio display op het dashboard van mijn r1150rt. Iemand een idee hoe ik dat aansluit zodat er alleen spanning is bij ingeschakeld contact?

stroom weghalen van het stadslicht?

Met een voltmeter wil je weten wat de spanning is van de accu. Als je meet vanaf een standaard aansluiting is de spanning altijd lager omdat iedere schakelaar, zekering en draad waar stroom door loopt een verlies oplevert. Het beste is dus, als je vrij precies wilt meten, om de plus draad van het metertje rechtstreeks van de accu af te halen. Om deze dan uit schakelen zou je een relais kunnen gebruiken die je wel met je contact of verlichting mee schakelt. Omdat er nagenoeg geen stroom door de draad loopt is ook het verlies minimaal. Maar wegens veiligheid is het beter om een zekering nabij de accu te plaatsen om brand bij sluiting te voorkomen. Helaas heb je ook dan weer een stukje verlies. Het geheel zal wel beter werken dan op je verlichting maar als je kan leven met een nagenoeg vaste afwijking dan zou ik hem ook gewoon aansluiten op het stads licht. die zit er tenslotte ook vlak bij.

Je kunt het een en ander combineren door de spanningsmeter direct gezekerd op de accu aan te sluiten. Om te voorkomen dat de meter telkens ‘aan’ staat zijn er voltmeters in de handel die de spanning weergeven door er even op te drukken. De meter zelf is een push on/off schakelaar.

Behalve het voordeel van het beperkte verlies aan spanning is het ook eenvoudig om 's winters even de spanning te controleren zonder meteen het contact aan te zetten en daarmee ook alle elektrische onderdelen van de motor. Zodra het licht gaat branden, de ABS 3 module opstart, de brandstofpomp geactiveerd wordt enz, kan een dipje in de spanning optreden. Dan weet je de zuivere spanning van de accu nog niet.

Door de voltmeter - zonder het contact aan te zetten - even in te drukken, weet je dan meteen de zuivere accuspanning.

In deze post wordt zo’n push on/off voltmeter getoond, die je hier kunt bestellen.

Dank voor jullie input.

Aansluiten op het stadslicht: ga ik doen! Metertje heb ik al, geselecteerd omdat ie precies past in het radio display.

Superprecieze aflezing is niet belangrijk. Als ik maar een indicatie heb, dan weet ik ongeveer hoever ik het nog redt zonder laadstroom.

Wist je trouwens dat je wanneer je dynamo niet meer laadt, je nog zo’n 50km kunt rijden wanneer je alle stroomverbruikers uitschakelt? En dat diep in Frankrijk garages verassend ver uit elkaar kunnen liggen? (vraag me niet hoe ik dat weet…)

Als laad indicator is zo’n metertje ideaal. Je zal zien dat als je knipperlicht aan staat dat ook de meter enigszins mee zal dansen in hetzelfde ritme.
Dat je door kan rijden is uiteraard bekend. Dan maar hopen dat het licht niet aan moet omdat het al laat is. Maar rijden op stadslicht (heet parkeerlicht tegenwoordig) is nog een alternatief in de avonduren. Het voordeel van zo’n metertje, mits deze snel reageert, is dat je een bijna versleten borstel al aan ziet komen. De spanning is dan onregelmatig. Het is dus leren kijken naar een meter. _004

Met een volle accu kun je nog veel verder rijden, mits alle stroomafnemers - muv de benzinepomp en de ontsteking - uitgeschakeld zijn. Ik weet van een drietal rijders dat bij één van hen de dynamo het onderweg opgaf. Door de accu’s onderweg uit te wisselen wisten ze de hele dag door te komen. Je moet er maar opkomen.

Helaas doet dat nu net geen opgeld bij de R1150RT, tenzij er in het geheel niet geremd wordt. De bekrachtigde ABS 3 unit zuipt stroom als een vliegtuig kerosine bij de start. Dan lijkt 50 km vanuit een volle accu een reële afstand.

De verlichting uitschakelen op een 1200RT is volgens mij ook een dingetje. Dat kan niet. :blush:

Op latere (> 2003 geloof ik?) R1150RT’s ook niet.

Lampje uit draaien :wink:

Is niet geheel waar, zie https://www.bmwrtforum.nl/forum/viewtopic.php?f=31&t=7493#p79032
Op mijn vorige RT uit 2005 werkte deze methode.
Of het wijs is…

-groet- Johan

Prachtig weetje, waar je ervaringsgewijs anders nooit achter komt!
Kan bovendien handig en effectief zijn om bij een zwakke accu toch net aan te kunnen starten.

Dit weetje valt wat mij betreft in dezelfde categorie van het wobbelende scherm.
Hoewel dat tig keer pal onder de neus keer op keer gebeurt, er verder nooit bij stilgestaan. Zó grappig.

En nog steeds is ’ het waarom’ niet aangedragen.