Hallo.
Natuurlijk is dat spijtig, maar als je sommige ,zeker in de buurt van Parijs, tussen de files door ziet knallen, is het wel te begrijpen.
In België mag het wel, met een maximum snelheid van 50 km/u, en maximum 20 km sneller dan het overige stapvoets verkeer.
In Duitsland mag het wettelijk ook niet, maar zolang je het niet te bont maakt zal herr polizei en niet te veel van zeggen (maar rij nooit
over de vluchtstrook) want daar kan herr polizei niet tegen.
Salu.
Chris.
Ze moeten het bij de bron aanpakken en de files verbieden [emoji23][emoji23]
Zoals zo vaak verpesten de kwaadwilligen het voor de goedwilligen. Het is maar net hoe en met welke snelheid je tussen de file rijen doorrijdt.
Uiteraard realiseer ook ik mij daarbij de risico factor. Het is dan vooral een kwestie van zien en gezien worden. Het gebeurd namelijk met regelmaat dan het overige verkeer van rijbaan wisselt en jou als motorrijder even niet gezien heeft.
In Frankrijk is men er (blijkbaar) klaar mee. Ik hoop dat het in Nederland met inachtneming van de gedragsregels het blijft tolereren.
In Frankrijk wil men eigenlijk meer onderzoek zoals het artike stelt.
Dat klopt. Maar op dit moment is de wetgeving zo (volgens het artikel) dat het rijden tussen de files door in Frankrijk op dit moment verboden is. De kop van het artikel en de uitleg daarvan is duidelijk. En ja, wat er ooit later gebeurd (via experimenten en pilots) zien we dan wel weer. Wetgeving is immers met enige regelmaat aan verandering onderhevig.
Zeker waar, maar ook even de andere kant belicht en dan blijkt zo’n groepje kwaadwilligen niet klein, maar op sommige plaatsen de modus te zijn.
Zoals zovelen sta ik wel eens echt langdurig stil in de file op de pereferique te Paris. Wat direct opvalt - wat anders te doen als de auto echt 5 minuten stilstaat om dan weer een paar meter op te kruipen - is dat de Parijse commuter in toenemende mate gebruik maakt van een scooter of variant daarop. Door de toepassing van de Huub’s CVT accelereren die voertuigen enorm - een RT verliest het al van een 350 cc scootertje - en zijn binnen een paar meter al op snelheid. Dat geldt overigens omgekeerd evenredig voor het afremmen in veel mindere mate.
Met een verschil van meer dan 50 km rijden werkelijk tientallen kantoorklerken in hun flanellen broekje met opgestroopte witte hemdsmouwen en een helm losjes op het hoofd met tussen de stilstaande auto’s door. Ook op plekken waar automobilisten deze spoken niet kunnen zien aankomen in hun spiegels door een bocht in de weg vanuit een een donkere tunnel.
Ik moést op enig moment van baan verwisselen vanwege een typisch Frans’ te laat aangegeven afslag, maar durfde het ternauwernood aan door de grote hoeveelheid kamikaze hemdsmouwen die de auto aan beide kanten voorbij fladderden. Een uniek en net zo gevaarlijk schouwspel, nergens het op die manier zo gezien.
In het geval zo’n tweewielige fladderaar geraakt wordt door een auto die van rijbaan wisselt, om wat voor reden dan ook, is er geen houden meer aan. Als niet een paar halve zolen een dergelijk rijgedrag vertonen maar dat ongewenste rijgedrag tot norm is verheven, is het voorstelbaar om daar na onderzoek de wetgeving op aan te passen.
Al was het alleen maar op de pereferique.
Terecht om de, vanuit jouw ervaring, Franse situatie in een stedelijk gebied te benadrukken dan wel te beschrijven. Een snelheidsverschil van 50 kilometer per uur uitgevoerd door kamikaze piloten op voornamelijk (motor)scooters is zeer onwenselijk oftewel levensgevaarlijk. Ik begrijp wat dat betreft zéker een aanpassing van de Franse wetgeving op dit punt. Ik refereer echter vooral aan de Nederlandse situatie. Dit soort van idiote (vergeef mij het woord) motorrijders zie ik hier relatief weinig. Overigens betwijfel ik het of het beeld op de Parijse Périphérique garant staat voor alle files in Frankrijk. Maar dat terzijde.
De meeste motorrijders/motorrijdsters zijn zich in Nederland wel degelijk bewust van de gedragsregel van het filerijden (tussen de rijen door). Ik hoop dan ook dat we deze in Nederland (blijven) handhaven/gedogen.
Nee, dat beeld is zeker niet representatief voor andere delen van Frankrijk. Als gezegd, maakte ik het nergens zo mee.
Maatwerk is in deze de oplossing, zo goed als dat er op delen van gewone wegen in diverse landen een verbod geldt voor vrachtwagens of luxe wagens om in te halen.
De link met het Nederlandse wegennet heb ik niet gelegd, gezien de titel van het topic.
Daar denken we wel precies hetzelfde over.
Het blijft dan wel teleurstellend en spijtig dat hierop landelijke (Franse) wetgeving op wordt gebaseerd. Men kan (wellicht) ook een plaatselijk verbod instellen.
Ik ben ruim twee jaar geleden nog in Frankrijk geweest. Ook op de Périphérique. Dat was echter met de auto en caravan. Ik heb toen nauwelijks in de file gereden. Wat mij wel opviel, maar dat was decennia terug ook het geval (ik kom maar weinig in Frankrijk) is dat ik de rijstijl van veel Fransen redelijk “gejaagd” vind. Excusez moi als ik generaliseer.
Als de Fransen iets niet bevalt, dan wordt er al snel gestaakt of tenminste gedemonstreerd. Hier de demonstratie van motorrijders tegen het verbod om langs de files te mogen rijden. Opvallend dat de meest gevaarlijke voertuigen, de driewielige motorscooters, op de foto niet te ontdekken zijn.
Wellicht rijdt de stoet demonstranten daar te langzaam voor…
.
Schermafbeelding 2021-05-03 om 18.21.13.png
.
Velen van ons zullen de lokatie direct herkennen…
Merkwaardig. Ik werd door herr polizist juist naar de vluchtstrook verwezen omdat het veel veiliger is en gebruik maken van de rettungsgasse strengstens verboten is. Daar staat een hoge boete op. Zolang het maar met geringe snelheid gebeurt, zei hij.
In Nederland is er geen sprake van “gedogen” of “tolereren.” Zoals ook nieuwsmotor,nl abusievelijk beweert.
Het tussen de file doorrijden is gewoon wettelijk toegestaan.
De gedragscode geeft alleen maar aan hoe met dat recht om te gaan.
Indien de file stilstaat of langzamer rijdt dan 50km/h en met gering snelheidsverschil (15km/h).
De automobilist die zijn spiegels niet gebruikt en van rijbaan wisselt is in beginsel fout bij een aanrijding met een motor.
De automobilist draagt de volledige schuld aan het ontstaan van het ongeval en draait volledig op voor de schade.
Dat is alleen anders als de automobilist kan aantonen (bewijzen) dat de motorrijder zich niet aan de gedragscode heeft gehouden en daardoor (mede) schuld draagt; en dat is toch wel lastig.