Net zoals vele anderen heb ik inmiddels een waanzinnig aantal oranje leeuw bankpunten verzameld dat het aantal van 500.000 stuks al enige tijd ruim overschreden heeft.
Geen wonder, aangeboden artikelen met toevoeging van tig bankpunten zijn met een beetje rondneuzen zonder punten vaak goedloper te verkrijgen dan in de directe bank-punten omgeving. Soms zijn daar echter uitzonderingen op die het vermelden in een tweewieler café als het RT forum waard zijn.
Zo hoorde ik onlangs van een kennis dat ze een elektrisch scootertje hadden aangeschaft voor net geen 1000 euro. Het scootertje is RDW gekeurd, mag dus met een blauwe plaat het wegennet op en kan onversleuteld achterin de stationwagon worden vervoerd. Nieuwsgierig geworden ben ik natuurlijk even gaan kijken en heb er ook nog even op rondgetourd. Waar ik voor dat bedrag een gedrocht van een ding verwachtte, bleek daar een alleraardigst en compleet elektrisch vervoermiddel te staan, dat zich heel makkelijk laat hanteren.
.
.
Het is een handig tweewielertje met een max van 25 km, dat ook meteen vanuit stilstand naar de topsnelheid sprint. Verrassend compleet uitgevoerd met een koffertje achterop, een 8 kilo wegende uitneembare accu onder het zadel, hydraulische schijfremmen rondom, knipperlichten, reflectoren en een alleraardigst display voor de broodnodige info over o.a. het max accubereik van 60 km. Natuurlijk ook uitgerust met een usb oplaadmogelijkheid voor de smartphone.
Het is dat ik naast m’n R1200RT graag een BMW K75 of K1100 wil voor wat avondrondjes om de kerk, anders schafte ik zo’n funscooter meteen aan. Leuk ding, het vermelden zeker waard.
Het is een beetje jammer dat met name allerlei elektrische stepjes in de landen van de EU landen legaal opduiken en dat in Nederland slechts één stepje is goedgekeurd. Juist zo’n step is zo’n handig vervoermiddel, dat prima tussen de E bikes en blauwe platen/snorfietsen past. Heel wat handiger dan al die afschuwelijk ogende E-share scooters die steeds meer allerlei kruispunten vervuilen met hun prominente aanwezigheid. Share scooters zullen best handig zijn, maar zien er niet uit en vormen in grote aantallen een nieuw soort van stadsgezicht-vervuiling.
Nederland liep begin jaren 70 ook als zo achter met gepaste wetgeving, toen voor brommers.
Als puber wond ik me al op over brommers, die niet met stepjes op gelijke hoogte mochten worden uitgerust omdat met de brommer ook gefietst moest kunnen worden. Zonder helm - die levensreddende verplichting werd pas veel later ingevoerd- reden we dan rond met een trapper voor en een trapper achter en zo werd er terugtrappend met de brommerd geremd, alsof het een fiets zonder handremmen was.
Van de verplichte functie ‘fietsen’ bleef natuurlijk niets over, dat ging immers veel te zwaar met zo’n JLO ‘piano’ motorblokje onder m’n uit dik plaatstaal geperste zware Sparta. Later bedachten de fabrikanten een list met één trapper die 180 graden kon draaien, waardoor de voeten alsnog op dezelfde hoogte uitkwamen en er met een aparte voetrem - net zoals op een echte motorfiets - geremd kon worden.
En kijk nu eens.
Er is geen trapper meer te bekennen. De echte brommers - met de gele plaat achterop - zijn zo goed als verdreven door scootertjes met een treeplank over de hele breedte waarop zelfs een mud aardappelen vervoerd kan worden.