Op enig moment verschijnt in het display van m’n 1200 het symbool van een lege batterij, waarmee de batterijen in de alarminstallatie bedoeld worden. De volgende dag verschijnt de melding weer, maar nu met een iets gevulde batterij. De afkorting DWA staat voor Diebstahl Warn Anlage oftewel in goed Nederland het Diefstal Waarschuwings Systeem
.
Schermafbeelding 2021-03-10 om 15.56.06.png
.
De handout van het originele BMW 6 alarm is uitgebreid als het gaat om de programmering, de functies van de afstandsbediening en de vervanging van de batterij daarvan. Echter, geen woord over het vervangen van de specifieke batterijen in het alarm zelf.
Ook even bij de meercilinders op het K forum gekeken en ook daar beperkte informatie. Bij zowel de K als de Gelände Strasse BMWee’s volstaat het weghalen van het bagagerek om direct bij het dekseltje van het alarm te komen. Een en ander is op youtube goed terug te zien. Helaas nog geen filmpje voor de R1200RT, waarbij het allemaal net even anders zit.
De batterijen in het alarm zijn lithium batterijen, type CR123A. Hoewel de gebruiksaanwijzing van het alarm het mogelijk leeglopen van de accu noemt door langdurig gebruik van het alarm, dus niet van de batterijen in het alarm zelf, blijkt nergens uit dat de batterijen in het alarm oplaadbaar zijn en door de accu van de motor als backup gevoed worden.
Deze batterijen lijken daarmee uitsluitend backup te zijn in het geval de accu door snode gebruikers afgekoppeld zou worden om het alarm te omzeilen. Door een eigen voeding met batterijen kan het alarm onafhankelijk van de accu blijven functioneren.
Lithium batterijen kunnen zowel tegen hoge als lage temperaturen, die beide ongetwijfeld in het kontje van de RT voorkomen. Dit type batterij gaat - bij beperkt gebruik als backup - tussen de 3 à 5 jaar mee. Oplaadbare batterijen leggen bij grote temperatuurverschillen veel sneller het loodje, wat meegespeeld zal hebben bij de keuze voor niet-oplaadbare lithium batterijen.
- De wisselende DWA melding is in ieder geval reden om de 6 zichtbare torxbouten van het bagagerack los te halen.
- Na het afschroeven van het hele achterlicht worden nog twee verticale tunneltjes zichtbaar waarin twee torx boutjes het bagagerek nog op de plek houden. Beide torx boutjes laten zich niet heel gemakkelijk uit hun tunneltje schroeven, er is beperkt ruimte door het achterspatbord en kentekenplaat om hele slagen te kunnen maken.
- Met het bagagerek van de motor af blijft er de zwarte kap over die de ruimte in het kontje onder het bagagerek droog moet houden. Die kap verwijderen lukt niet zomaar en blijkt later gelukkig ook niet nodig te zijn.
Dat de zwarte kap over het alarm niet zomaar weg te halen is, lijkt niet erg te zijn. Helaas is het alarm van de R1200RT, anders dan bij de K en de GS serie niet dwars, maar in de lengterichting geplaatst. Daardoor zijn de beide achterste schroefjes van het dekseltje van het alarm nauwelijks te bereiken. Met een home made haakse kruiskop schroevendraaier lukt het met veel geduld, met het taalgebruik van zowel Kapitein Haddock als BMW specialist Chris Harris , om de achterste twee parkertjes los te schroeven. Beide voorste parkertjes vormen geen probleem, waarna het dekseltje van het alarm een klein stukje heel voorzichtig kan worden opgetild vanwege de inwendige bedrading.
.
1.jpeg
De torx tool op het bijna onzichtbare torx boutje, de sleutel voor het uitnemen van de hele unit. Rechtsboven de aansluiting naar de ECU .
Pas bij het terugmonteren blijkt dat de hele unit er tamelijk gemakkelijk uitgehaald kan worden met een bijna onzichtbaar torx boutje aan de linkerkant – van achteren gezien - van het alarmkastje. Ene JC zei het al: “ Je gaat het pas zien als je het door hebt” Na het afkoppelen van de multistekker, die het alarm met de ECU verbindt, kan het hele kastje worden uitgenomen.
.
De losgehaalde unit van het alarm. .
Bij het monteren is de precieze terugplaatsing van de rode rubber pakking van het deksel op het alarmhuis van groot belang. Er kan vocht via het achterlicht in het kontje komen, waar electronica over het algemeen niet goed tegen kan.
’
Het hart van de alarmunit, zichtbaar is de rode pakking tussen huis en deksel.’
De batterijen achter een beschermklepje blijken inderdaad van het niet-oplaadbare type te zijn en zitten er naar alle waarschijnlijkheid al een tijdje in. Het verwisselen ervan gaat eenvoudig, waarna de montage van het geheel heel wat vlotter dan het demonteren verloopt.
.
.
Toch is het geen klein klusje voor even tussendoor. Om die reden is het niet verstandig een paar euro te bezuinigen op goedkope batterijen met een beperkte levensduur. Als ik het opnieuw zou moeten doen, wetende waar de probleempjes zich voordoen, was ik er toch anderhalf uur zoet mee. Een ervaren monteur of hobbyist met goed gereedschap zal er de helft over doen.
Bij het testen blijkt de melding op het display verdwenen te zijn, het alarm functioneert als vanouds en de motor start meteen. Missie geslaagd.
Volgende keer gaat het met een uurtje, zonder onwelgevoegelijk taalgebruik ingegeven door het duo Haddock & Harris.
’