Ik moet op ons forum mijn verdriet kwijt. De Notre-Dame, de iconische kathedraal uit de gotische bouwkunst van de late Middeleeuwen is afgebrand. Onvoorstelbaar. Als docent in de Kunstvakken op een Lyceum heb ik dit imposante bouwwerk met al haar pracht en praal veel besproken in mijn lessen en ben er met mijn leerlingen virtueel en in het echt nog tot vorig jaar met mijn vrouw en kinderen tijdens ons bezoek aan Parijs geweest. Ik heb haar bewonderd. Ze is niet meer . . .
Ik heb de hele avond de brand, via de live-streams, met verbijstering gevolgd. Gelukkig is de structuur van het gebouw bewaard gebleven en zal de kathedraal weer hersteld gaan worden.
ik . Maar heb haar op neo-puberale leeftijd tijdens een vakantie toch nog mogen bewonderen, evenals andere bezienswaardigheden in Parijs. Een troost: Met de inmiddels beschikbaar gestelde gelden zal ze gegarandeerd weer in volle glorie herrijzen
Wij kunnen zeggen dat we bij de Grote Brand van 2019 mee gekeken hebben …Het meeste dat verbrand is is van de restauratie uit de 19de eeuw, veel van de 13de eeuwse delen zijn toen vervangen, zelfs de spits is van later.
Ik hoop dat het orgel met zijn 7000 pijpen er ongeschonden van af gekomen is …
Het blijft een ramp.
Waar is de permanente brandwacht die er moet zijn bij een verbouwing? Waar was het eerste vlammetje en hoe kwam dat? Etc …
Nu de brand voorbij is is de schade opgemaakt. De twee karakteristieke klokkentorens staan nog. Een groot deel van de bouwstructuur is nog intact. De verzengende hitte heeft echter het transept, het dwarsschip, totaal vernield. Daarboven stond ook de spitstoren waar de brand (volgens de berichten) is uitgebroken.
Het orgel met de 7000 tinnen pijpen heeft het overleefd. Er zijn vele unieke schilderijen verbrand evenals een deel van de gebrandschilderde ramen. Ook is ongeveer zeventig procent van de waardevolle en dus ook onvervangbare schatten in de kathedraal verloren gegaan.
De herbouw zal naar verwachting tientallen jaren in beslag nemen. Gelukkig zet een ieder in Frankrijk (en daarbuiten) zijn of haar schouders eronder. De Franse staat zal primair het initiatief met de vele miljoenen euro’s voor haar rekening nemen.
Ten tijde van mijn posting schreef ik “De Notre-Dame is niet meer . . . “. De brand was toen nog niet onder controle. Ze is er nog wel maar is zwaar gehavend. Het is en blijft een ramp met een gigantische schade. De Notre-Dame is samen met de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren één van de meest beeldbepalende monumentale bouwwerken van de stad Parijs.
Grote schade, inderdaad.
Maar als je nu leest wat er niet verloren is gegaan dan had het vele malen erger kunnen zijn. Restauratie in 5 jaar zoals nu in de planning staat is erg optimistisch, maar het valt allemaal nog op te knappen.
Fokke en Sukke zoals altijd bovenop de actualiteit:
Inderdaad pijnlijk dat zoveel historie zo beschadigd raakt. Wonder boven wonder lijkt het recent gerestaureerde Cavaillé-Coll orgel het redelijk overleefd te hebben.
Dat de Fransen hechten aan cultuur, blijkt eens te meer vandaag.
Temidden van de bouwsteigers wordt er het eerste concert gegeven. Weliswaar met de veiligheidshelm op, nog zonder publiek et avec une petite orchestre, maar toch.
.
Schermafbeelding 2020-12-27 om 21.50.46.png
In het kader van concerten en de Notre Dame: Jean-Michel Jarre geeft rond de jaarwisseling een openbaar en gratis concert vanuit de Notre Dame onder de naam ‘Welcome to the Other Side’. Niet de echte kathedraal, maar een gedigitaliseerde versie
Een innovatieve, virtuele live-show dus, met 3D effecten (aardig voor degenen met een VR-bril), en van alles waar de concerten van JMJ beroemd om zijn.