De spulletjes heb ik in huis gehaald, vanuit de BMW dealer voor dito prijzen. Voor de zekerheid meteen vier rubberbussen gekocht, altijd handig om er een paar reserve te hebben. Bij de RT is het dashboardkastje links, ipv de radio,daar goed voor. Als er twee van acht bouten lekken, volgen er wellicht meer. Howel ik ze alle 8 had kunnen vervangen hecht ik aan: ‘Don’t fix it if it is not broke’. Er stonden twee opties open om de rubberbussen in het kleppendeksel te vervangen.
De snelle manier:
Het kleppendeksel wordt niet verwijderd, maar alleen de bout met daar omheen de lekkende rubberbus. De rubberbus wordt dan doorgetrokken met de bout, waarvoor er echt heel hard gegtrokken moet worden… Beter is om met een schroevendraaier de kraag van de rubberbus op te wippen en uit het gat te trekken. Vervolgens kan ook de bout - met de lekkende rubberbus er nog omheen - uit het deksel getrokken worden.
Vervolgens de nieuwe rubberbus om de ring van de bout wrutten en het geheel terugsteken in het gat van het kleppendeksel. De drie overige bouten van het deksel beperkt lossen, waarbij het deksel ahw tegen de pakking blijft kleven. Dan de vier bouten kruiselings in etappes met de momentsleutel vastzetten. Voordeel van deze manier: geen demontage van de onderkuip om de cilinderbeschermer te kunnen lossen en geen geklieder met druipende olie. Nadeel: kort tijdelijk onevenredige spanning op drie van de vier bouten, maar of dat - in de komvorm die het kleppendeksel heeft - wat uitmaakt, betwijfel ik. Als de pakking van het deksel op de cilinderkop eerder geen olie lekte, zal dat alsnog niet gebeuren.
De koninklijke weg:
Onderkuip en cilinderbeschermer verwijderen.Het kleppendeksel er in zijn geheel er afhalen, 10 cc olie opvangen en tegelijkertijd kleppendeksel laten uitdruipen. Kleppendeksel grotendeels olievrij maken en de rubberbus met een schroevendraaier verwijderen van buitenaf. Vervolgens de lekkende rubberbus van de bout verwijderen en de nieuwe rubberbus om de ring van de bout wrutten. Dan het geheel in omgekeerde volgorde weer monteren. Bouten vervolgens kruiselings aantrekken met de momentsleutel.
De ring van de bout, tussen het schroefdraad en de boutsteel, bleek ruimschoots door het kleppendeksel te passen. Het vastzetten van het kleppendeksel met de voorgeschreven 8 nm zorgt er echter voor dat de afdichting door de pakking onvoldoende is. De olie loopt langs de pakking op het kleppendeksel en verspreidt zich daar in lange slierten tijdens het rijden. Deksel enigszins losgedraaid, iets naar boven verschoven en vervolgens de vier bouten kruiselings aangedraaid met 6, 8 en uiteindelijk 9 nm. Een nieuwe pakking a 26 euro bleek vermijdbaar, zowaar geen olielekkage. Met de BMW GS maakte ik eerder precies hetzelfde mee. 8 nm voldeed daar - ook met een nieuwe pakking - niet.
Daaraan voorafgaand tevens beide O ringen van de olievuldop vervangen. De kleine o ring zit direct op de vuldop, de grote O ring zit onderin het plastic huis, net onder de rand van het kleppendeksel.
Waar de documentatie aangeeft dat hiervoor het kleppendeksel verwijderd moet worden, blijkt dat aperte onzin te zijn. Na het uitdraaien van de olievuldop in het huis, wordt de grote O ring met het huis middels een schroevendraaier onder de plastic ring van het huis naar buiten getrokken. Dan de nieuwe O ring onderin het huis plaatsen en met gedoseerde kracht O ring en huis terugdrukken in de vul opening van het deksel. Let op: lipje van het huis in de uitsparing van het deksel. Als het kleppendeksel nog vast op de motor zit, is die handeling veel eenvoudiger uit te voeren dan met een los kleppendeksel. Het doordrukken van de nieuwe O ring in het huis kost nl wel wat kracht.
Bij een volgende lekkende rubberbus volg ik de snelle procedure. Scheelt veel tijd, geklieder en een kleinere kans op olielekkage bij de pakking.
De constructie van het kleppendeksel, dat op de hoeken met 4 bouten wordt vastgezet, is in technisch opzicht niet sterk uitgevoerd. Dat de ontwerpers van BMW daarvoor gekozen hebben, zal ongetwijfeld te maken hebben met het cosmetische effect: 6 bouten is constructief weliswaar beter, maar ook minder mooi. Het schoefdraad in de cilinderwand is bovendien van aluminium, daar moet niet teveel kracht op komen om het doldraaien van de bout in de wand te voorkomen. Toch moet het deksel er met enige regelmaat vanaf om de kleppen te controleren en zonodig bij te stellen. Het is een kwetsbare constructie, die bij 6 bouten gebaat zou zijn door een betere drukverdeling en een beperkter spanning op het schroefdraad.
In vergelijk met de oude 2 kleppers is dit al een betere constructie. Door de veel hogere temperaturen - 2 kleppers hebben uitsluitend luchtgekoelde cilinders - waren de kleine moertjes heel moeilijk van de door hitte aangetaste draadstalen te halen en minstens zo moeilijk terug te plaatsen zonder het schroefdraad te beschadigen.