Bedrading verwijderen

Beste allemaal, nieuw op dit forum en ga morgen een ex Kmar R1200RT ophalen. Nu zit hier veel afgeknipte bekabeling van apparatuur op en het lijkt mij logisch dat je dit moet verwijderen om storing te voorkomen.
Ik ben eigenlijk benieuwd of er mensen zijn met soortgelijke motoren en tips kunnen geven waar op te letten? Het betreft een ‘undercover’ fiets dus er zal wellicht minder apparaten op hebben gezeten dan een surveillance motor.
Wie kan en wil helpen?

Bedankt alvast!

Groeten

Frank.

Hallo Frenkie,

Niet met precies wat je vraagt. Wel met het verwijderen van alle verlichting/abs/lambda en dashkabels uit twee draadbomen.
Daarvoor knip ik alle mantel van de kabelboom door en begin met een schema in de hand draden te verwijderen. Dat is een enorme klus.
In jou geval zou ik de kabels kort bij de draadboom afknippen, stukje krimpkous er om en lekker laten zitten.

Gr Rob

Toen ik jaren geleden een auto uit Amerika importeerde, moesten alle draden van het derde remlicht en van de dagrijlichten (destijds verboden lichten) verwijderd worden. De lampjes verwijderen en de draden doorknippen was voor de RDW niet voldoende voor de goedkeuring.
“Weet u wel hoe gevaarlijk dat is?”
Ik weet niet of voor motorfietsen (nog steeds) hetzelfde geldt.

Eerst mag het niet, en over een jaar of drie wordt het verplicht :smiley:

Er zijn wel meer voorzieningen die eerst niet mochten en later verplicht waren of werden toegestaan.
B.v. gasontladingslampen (xenon) en led lampen, die waren te fel (volgens de RDW).
Hoeklichten bij auto’s waren al helemaal verboden.
Net als achterlichten die tezamen met dagrijlichten brandden. Dat mag nu wel en is bij mijn auto ook zo geschakeld.

Wat ik zelf een hele nuttige (veiligheids-)voorziening vond waren de remlichten die eerst drie keer snel knipperden voordat ze continu gingen branden.
O.a. Ford had dat, dacht ik.
Daar is door de wetgever ook een streep door gehaald. Mag niet.
Jammer, ik had zoiets graag op de motor gehad.

Hoe dan ook, voor de topicstarter heb ik geen duidelijk antwoord.
Wellicht eens informeren bij de RDW of en zo ja, welke bedrading moet worden verwijderd.

Worden deze motoren niet bij Huijsmans Service Center B.V. in Nieuw Vennep gebouwd?
Misschien daar eens informeren.

-Freek-

Eigenlijk is het heel simpel, wat los zit/hangt kan weg volgens mij…

Volgen en weghalen…

Henk7777

Lijkt me sterk dat de extra bedrading in de originele kabelboom zit. Er zal waarschijnlijk een extra draadboom ingelegd zijn. Die kan er dan ook zo weer uit.

Gr Rob

Het zal je misschien verbazen, maar gezien de relatief grote markt voor dienstvoertuigen, levert BMW ook voertuigen die af fabriek al zijn voorbereid op dat doel, zoals andere kofferset, extra accu, mobilofoonvoorbereiding en nog veel meer, dus een “Niet-standaard” kabelboom is niet zo raar.

Leuk al die verschillende reacties. Ik heb ondertussen zoals ik altijd doe eerst wat research gedaan maar het is moeilijk hier informatie over te vinden. Wel heb ik contact gehad met Modiforce. Dit is een vergelijkbaar bedrijf als HSC. Modiforce zit in Leusden en men wist mij te vertellen dat alle extra’s voor de Kmar aangesloten zit op een stekker onder de tank. Ik moet er nog aan beginnen en als ik verder en doe ik wel even een update.

Zoek eens op Smart Brake module, dan heb je iets dat daar op lijkt.

http://www.safetylights.nl/index.php?p=motor&&pp=runninglightsextrara

Let op met de kastjes die aangeven dat ze je knipperlicht automatisch kunnen uitschakelen. Ik heb onlangs een kastje gekocht van ST2-systems, dat volgens de website op de -1150- zou moeten werken. Dus niet; dit kastje (en mogelijk ook die uit het bovenstaande linkje) neemt de schakelfunctie over van een reguliere knipperlicht schakelaar, dus een links-uit-rechts schakelaar, met aan/uit contacten.
Veel BMW’s hebben momentcontacten (zoals de -1150- ), daar stop je het knipper relais met een puls vanuit je cancel schakelaar.
ST2-systems is heel snel met reageren wanneer je een bestelling plaatst, maar het retourneren heb ik met een conflictmelding naar Paypal moeten doen.

Groet, Dick

Pas wel op voordat je begint met het verwijderen van de bedrading. Kennis heeft dit zonder plan gedaan en laat ik het zo zeggen, het is geen goede motor meer…

Het is inmiddels al een tijd geleden dat ik de motor kocht maar inmiddels is alle bedrading eruit. Ik vond een sticker van de installateur en die heb ik gebeld. Ik kreeg een monteur aan de telefoon die destijds de motoren heeft ingebouwd en wist mij haarfijn te vertellen wat wel en niet te doen. Al met al was het met 2 uurtjes werk gedaan. Ik heb 1 draad weer aan elkaar moeten solderen omdat deze voor een of ander signaal gebruikt is en nog een constante plus heb ik geïsoleerd zodat ik die later nog kan gebruiken voor een optie.
Nu nog een beurtje en dan voor de RDW keuring.

Ik vind het bewonderenswaardig dat er toch nog bedrijven zijn die bereid zijn niet-klanten achteraf bij te staan. _004

Is een RDW keuring dan nodig? Of is het een importfiets? (Of stel ik nu een domme vraag?) :wink:

Ja mooi he dat dat nog kan!

Het betreft in principe een voormalig legermotorfiets en die hebben eigen kentekens. Dus moet er nog een ‘burger’ kenteken voor aangevraagd worden. Dan is een RDW keuring nodig.

Ah ja, dat kan natuurlijk ook; ik ging uit van een “Normale” -P, maar jij hebt natuurlijk een -KMar _004

Vergeet niet dat wij dol zijn op feauteau’s, dus laat eens zien. Big RT Smile