Ik vraag me af of er noemenswaardig verschil is in slijtage van de koppeling bij afremmen op de motor of niet. Het vervangen van de koppeling is bij de R1200RT (pre LC) vergelijkbaar met een open hart operatie en nogal prijzig door de gemaakt uren.
Is het daarom beter om niet af te remmen op de motor (en dan met name aankomend bij een kruispunt of stoplicht en per versnelling tijdens het terugschakelen steeds even de koppeling op te laten komen en zo af te remmen op de motor) en gewoon af te remmen op de remmen en met vrij draaiende motor naar stilstand te gaan.
Ik heb dit draadje gelezen https://www.bmwrtforum.nl/forum/viewtopic.php?t=16342, en die gaat over het olieverbruik en ik begrijp daaruit dat nagenoeg iedereen afremt op de motor, maar daar wordt de slijtage van de koppeling niet in meegenomen.
Ik rem ook af op de motor (R1200RT 90.000km) Die moet nu binnen voor onderhoud en men stelt voor preventief de koppeling te vervangen daar dit ongeveer het aantal km is dat een koppeling meegaat (?). Volgens de mechanieker gaat het op het einde van de koppeling hard en loop je kans op bijgaande schade (drukgroep denk ik?). Er is nochtans geen enkele slip waar te nemen dus ik zit wat op mijn tandvlees van moet dit nu echt?
Bij terugschakelen voor remmen op de motor maak ik dat ik voldoende toeren draai zodat de koppeling geen extra belasting krijgt en pas daarna draai ik het gas terug om op de motor te remmen. Ben daar vrij handig in en gaat snel. Olieverbruik ligt op 0.5l op 10.000km
Ten eerste zijn de remmen om te remmen en de motor is om aan te drijven en niet om te remmen…
Dat de motorfiets afremt met gas dicht is aardig meegenomen in het totaalplaatje maar marginaal qua remvermogen in verhouding tot het remvermogen van het remsysteem.
Of de koppeling extra slijt van remmen op de motor hangt af hoe je die gebruikt, als je met gelijk toerental de koppeling bedient dan slijt hij niet, als je de koppeling gebruikt als ‘remschijf’ om een stationaire draaiende motor weer op toeren te krijgen dan slijt hij wel.
Bij mijn 2de R1150RT heb ik de koppeling vervangen bij 120.000km, met de gedachte dat hij nu wel versleten zou zijn, bleek nog prima te zijn, toch gedaan omdat we de spullen al in huis hadden.
Verhoogd olieverbruik bij remmen op de motor, mocht dat verbruik er al zijn, is vrij logisch: er wordt veel onderdruk gecreëerd boven de zuiger dus wordt er mogelijk olie aangezogen langs de zuigerveren/olieschraapveren en dat verbrandt/verdwijnt via de uitlaat …
Ik rem ook zeker af op de motor maar of dat dan veel of weinig is… En of het impact heeft op olieverbruik en/of koppeling heb ik al helemaal geen idee van. Maar ik zou zeggen dat het wel goed zit…
Wat ik n.l. wel weet is dat mijn RT (in 2011 nieuw gekocht) bijna geen olie verbruikt, de originele koppeling nog heeft en inmiddels op de 220.000km staat .
Ik heb ooit ook geinformeerd naar levensduur van koppeling en cardan as. Was volgens mij rond de 130.000 km ofzo. Afijn, niks meegedaan indertijd en rij nog heerlijk rond zonder problemen. Ben daarentegen wel heel erg benieuwd wanneer de koppeling gaat klagen
Ik vind het motorremmen juist fantastisch op de boxer. Het meest doe je dat in de versnelling waarin je toch al reed, dus qua slijtage zal dat best meevallen. Olie verbruik heb ik geen idee van, maar dan gooien we er maar gewoon af en toe wat bij. Motorrem is huist het grote voordeel ten opzichte van de meeste karakterloze 4-cilinders. Op mijn FJR zat ik steeds maar weer met de rem te zoeken naar de juiste bochtsnelheid omdat die bij gas los amper afremt, terwijl dat met mijn shadow en nu dus de R bijna vanzelfsprekend is. De remmen slijten in elk geval bijna niet
Heren, dank voor jullie antwoord. Helemaal mee eens dat het motorremvermogen fantastisch is.
Hoe remmen jullie af bij het terugschakelen. Stel je komt aan bij een stoplicht of kruispunt en je moet een paar versnellingen terug tijdens het afremmen, laten jullie dan de koppeling bij iedere teruggeschakelde versnelling even opkomen om zo op de motor bij te remmen?
Hier zit namelijk mijn “angst”. Creëert dit niet extra slijtage op de koppeling?
De kunst is om het motortoerental aan te passen bij het terugschakelen zodat er zeg maar 1 op 1 verhouding is tussen vliegwiel - koppelingsplaat. Dan is de slijtage te verwaarlozen denk ik.
Inderdaad , gewoon wat “tussengas” toepassen zoals Tinus Tussengas zou zeggen.
Wanneer je in een hoge versnelling vol het gas erop gooit merk je vanzelf of de koppeling gaat slippen , dan heb je nog tijd genoeg (om normaal rijdend enkele duizenden kilometers af te leggen) tot de vervanging.
Ligt er een beetje aan. Als ik zie dat ik toch tot stilstand moet komen rem ik meestal wat langer in een hogere versnelling. Als je kans loopt dat het licht op groen springt tijdens het afremmen, dan volg ik toch wel de versnellingen één voor één omlaag, zodat je direct gas kunt geven in de juiste versnelling.
Wat betreft extra slijtage: daar is de koppeling voor gemaakt, toch?
Even over de opmerking dat een koppeling bij 90k moet worden vervangen
Ik heb bij mijn motor, een 1200RT DOHC bij 100k preventief de koppeling vervangen, zelf, in de winter, dus op het gemakje etc, maar achteraf bleek dat dus helemaal niet nodig te zijn geweest.
Ik vind het nogsteeds een prettig idee dat het gebeurt is, maar denk dat het heel veel met de rijstijl te maken heeft.
Ik heb de motor vanaf 40k, heb een normale rijstijl, gebruik de motor ook wel om af te remmen, maar denk dat de meeste slijtage zit in het rücksichtslos optrekken en “hard” schakelen
Lijkt mij ook Arno. Zie ook bericht van Tom. In al die jaren dat ik op het forum ben hoor ik velen over het preventief vervangen. Als je het zelf doet en dus in je eigen tijd of seizoen snap ik het “ergens” wel. Aan de andere kant: if it is not broken, don’t fix it. Je kunt zoveel preventief vervangen wat (wellicht) in de toekomst stuk kan gaan. Je merkt het wel als je koppeling tekenen van slijtage vertoond. Je kunt deze dan altijd (laten) vervangen.
Mij is altijd ‘wijsgemaakt’ dat rijden met een slippende koppeling de meeste slijtage veroorzaakt. In mijn lestijd, véééle jaren geleden leerde ik zoveel mogelijk af te remmen op de motor. Het ws dan wel met een auto. In al die jaren is bij één auto ooit de koppeling vroegtijdig vervangen… vanwege een fabricagefout. Niet vanwege het rijden in de bergen met de sleurhut achter voertuigen die er >150.000 km op hadden zitten.
Mijn heeft inmiddels de 90.000 er op zitten. Ook daarmee rem ik gebruikelijkerwijs op de motor mee af. Van slijtage heb ik nog niets gemerkt.
Beren op de weg heb ik ook nog niet gezien