Inhalen achterstallig onderhoud

Ik heb recent een R1150RT gekocht uit 2004 met 64500 km. Na de aankoop heb ik tot mijn spijt moeten vaststellen dat er al even geen onderhoud meer aan de motor gedaan werd. Nu zijn de volgende punten reeds aangepakt:

  • nieuwe bobines met vervanging van de bougies
  • voorste en achterste remblokken zijn vervangen ( schijfremmen zijn nog goed)
  • alle oliën werden vervangen en spoeling van ABS-module. Dit was al even niet meer uitgevoerd aan de kleur van de oliën te zien :$
  • bijstellen van de kleppen
    De motor rijdt na de onderhoudsbeurt werkelijk uitmuntend maar ik zou graag een fiets hebben die volledig in orde is en blijft. Vooral aangezien ik de motor dagelijks ga gebruiken voor woon-werkverkeer en vrijetijdskilometers wil ik graag een betrouwbare machine.
    Ik heb hierbij het voorgeschreven onderhoudsschema van BMW eens bekeken.
    https://www.motorenwebshop.nl/webshop/kies-hier-uw-bmw/bmw-r-serie/onderhoudsschema-bmw-r1150/
    Mijn idee is om na de zomer, na ongeveer 5000-7000 km, een kleine beurt te laten uitvoeren (olie vervangen, oliefilter vervangen, nazicht kleppen) en daarbij ook de luchtfilter en de benzinefilter te laten vervangen. Ik heb ook geen idee of de dynanoriem reeds vervangen is. Lijkt dit jullie een goed idee en zijn de benzinefilter en dynamoriem dure vervangingen om te laten uitvoeren?

De garagist heeft mij aangeraden om 20W50 mineraal te gebruiken dus dat gaan we doen _004

Bedankt voor jullie reacties

Ik had begrepen dat er al een aardige inhaalslag was gemaakt qua onderhoud. Als de motorolie is vervangen dan is het oliefilter eveneens vervangen. Normaal gesproken moet dat 15000 km mee kunnen of zoals bij de meeste per 2 jaar. Nu is zo’n filter ook niet de kosten (12 Euro) maar in mijn ogen zinloos. De snaar is een platte snaar die met de tips die hier en daar op dit forum zijn te vinden is ook zelf te doen. Ook hier zijn de materiaal kosten minimaal te noemen. Een benzine filter zou mogelijk wel nodig kunnen zijn. Hier is de levensduur afhankelijk van de leeftijd en de hoeveelheid vocht in de brandstof(tank). Water tast het filter het meeste aan. Als je dit voorzichtig demonteert is dat met wat geduld zelf te doen. Ik zou dan ook middels een stevig 5-6 mm slangetje (pneumatische slang) de onderkant van de tank even wat leeg maken door te hevelen. Het water en vuil verzameld zich immers onderin de tank. Als je de gehevelde benzine een tijdje laat staan zit het eventuele water weer onderin en zou je dus de echte brandstof weer terug kunnen gooien naar de tank. (Hollandse zuinigheid heet dat).
Voor als je zelf het onderhoud niet kan uitvoeren moet je gewoon jaarlijks rekenen op zo’n 600 Euro bij ongeveer 12000 km. (banden zitten hier dan ook in)
Kleppen stellen doe ik om de 2 jaar. De eerste levensjaren van een motor laat meer afwijkingen zien dan een ingereden motor. En de pakkingen worden er ook niet beter van.

In de post van #Isaac kan ik me vinden, al is het niet onverstandig hier en daar iets toe te voegen qua gebruik en omstandigheden.

Over olie worden nogal wat discussies gevoerd, die laat ik maar even links liggen.
Het aantal van 15000 km voor een olie-interval is wel erg ruim genomen, zeker omdat er geen tijd, olieverbruik en gebruik door de bestuurder wordt vermeld. Bij een 1150 - zal vast niet voor alle 1150 ers opgaan - wordt de olie min of meer al ververst door het olieverbruik en het tussentijds bijvullen. Zo verbruikte mijn 1150 0,37 liter olie op 1000 km bij 15000 km op jaarbasis, waarbij het gebruik zich beperkte tot uitsluitend lange stukken rond de 3500 rpm. Of het oliefilter als vanzelfsprekend vervangen is, is overigens maar zeer de vraag. Vaak wordt het oliefilter pas vervangen om de 2 oliebeurten. Of dat verstandig is, betwijfel ik gezien de genoemde lage kosten van zo’n filtertje en de functie die het kan hebben. De aanschaf van een BMW oliefilter sleutel a 11,50 is er ook vrij snel uit in vergelijk met een olie- en filterbeurt door de garage.

Als het gebruik van de motor zich beperkt tot korte stukjes, komt er langs de zuigers door onverbrande koolwaterstoffen uit de brandstof water in de olie van het carter terecht. Het enige wat daar tegen helpt is een flink stuk rijden, waardoor het water via verdamping uit het carter verdwijnt. Die hoeveelheid water kan wel oplopen tot een halve liter of zelfs meer en in het carter zelfs sludge veroorzaken. De verbinding tussen olie en water vormt een teerachtige massa, die de oliekanaaltjes verstopt.
Na een lange rit kan het dan lijken in het peilglaasje alsof er veel olie is verbruikt, wat overigens op zichzelf prima kan, maar dat gaat vooral om een verminderd volume door de verdamping van het verzamelde water. Dat water corrosief is, zeker als de motor lang stilstaat tussen oktober en april, komt de motor natuurlijk niet ten goede.

Ooit zag ik sleepsporen van de nokkenassen bij een K1100 die met goede olie was verwend versus een K1100 waarbij het met de intervallen niet zo nauw was genomen. Er was een zichtbaar verschil in slijtage terug te zien.

Klopt helemaal, dit is een prima zelf uit te voeren klus, zelfs als de snaar tussen krukas en dynamo niet met een OEM snaar uitgevoerd wordt maar bijvoorbeeld door een Continental met dezelfde specificaties. Een OEM BMW snaar kost rond de 25 euro, een Continental snaar nog geen 10 euro. Wel even opletten of er bij de 1200 sprake is van een ‘elast’ door het ontbreken van een stelmechanisme. De OEM BMW snaar blijkt overigens ook gewoon een Continental snaar te zijn, zij het met BMW opdruk. Het is wel een prutsklus die enig geduld vergt op een RT. Het is dan niet nodig om alle tupperware te verwijderen.

Dat zou heel goed kunnen als het beperkt blijft tot onderhoud bij een beperkt aantal km per jaar. Door reparaties - denk eens bij een 1150 en 1200 van vóór 2007 aan de servo pomp of - ongeacht het bouwjaar - vervanging van de remschijven - kan die rekening vele malen hoger uitvallen. Helaas komt dat nog wel eens voor. omdat met name het I-abs 3 systeem van 2001- 2006 inmiddels tenminste 15 jaar en daarmee kwetsbaar is. Regelmatig spoelen à 125-150 euro houdt het systeem fris en werkzaam. Zelf doorspoelen kan, maar is een stuk ingewikkelder dan een regulier remsysteem doorspoelen. Deze klus besteedde ik dan ook om het jaar uit bij de monteur.

Dit is een iets ingewikkelder maar wel heel leuke klus, die bij een verkeerde uitvoering kan leiden tot een of meerdere verbrande kleppen. Vervanging van een klep is een arbeidsintensieve en daarmee dure klus. Elders schrijf ik al dat ik er alle tijd voor neem, waar een monteur vaak niet aan toekomt. Het is een klusje als het draaiende houden van meerdere Chinese bordjes. De kleppen worden immers tegelijkertijd en niet om de beurt gesteld . Dat maakt het tot een precisiewerkje, dat niet even op de oprit tussendoor uitgevoerd kan worden.
Om de 2 jaar stellen zou kunnen als je 5000 km per jaar rijdt en niet te vaak boven de 60000 rpm komt. Als een klep aardig ingeslagen is bij de klepschotel, dan komt de klep wel erg strak te staan en kan op enig moment wellicht niet geheel meer sluiten. Dat leidt onherroepelijk tot een ongewenst dure verbrande klep.

De constructie van het kleppendeksel en de pakking bij BMW is niet zo’n heel beste, het deksel zit met 4 stalen boutjes - in de laatste series met slechts 2 - in het aluminium van de cilindermantel geschroefd. Daar staat slechts een 8 Nm aandraaimoment voor, maar vaak worden die stalen boutjes te hard in het aluminium gedraaid om een nieuwe pakking voor het kleppendeksel a 26 euro te besparen. Het is inderdaad zaak om dat het kleppendeksel niet onnodig vaak te verwijderen om het uitlubberen van het schroefdraad in het zachte aluminium te voorkomen. Met de ervaring die je hebt opgebouwd in de loop van de tijd in het verloop van de 0,15 en 0,30 mm klepspeling, lukt dat prima.

Juist omdat ik het meest voorkomende onderhoud zelf kan uitvoeren, bespaar ik niet op intervallen of maak gebruik van goedkope spulletjes. In vergelijk met de prijzen die de garage rekent, gaat die besparing nergens over. Wat aan reparatiekosten bij de dealer wordt uitgespaard, wordt weer ten dele besteed aan goed gereedschap waardoor een win-win situatie ontstaat.

Veel is te leren van Youtube, waarop de meest voorkomende onderhoudsklussen vaak prima in beeld worden gebracht.

Ik wou dat ik de technische kennis van jullie had en dan nog de handigheid die erbij hoort. Spijtig genoeg ben ik veroordeeld om de werkzaamheden uit te besteden aan een dealer. Ik heb alvast de indruk dat de RT een stuk zuiniger is na het vervangen van de bobines. Verder ga ik effectief zoals je aanhaalt het olieverbruik opvolgen. Ik vermoed toch wel enkele duizenden kilometers te rijden voor het einde van de zomer dus tegen kan ik toch al wat meer ervaringen delen. Als ik lees wat een kilometerstanden hier met sommige RT’s bereikt worden _004

Ik heb in mijn omgeving diverse BMW motorrijders wat ervaringen op laten doen met het zelfstandig onderhoud. Zolang de interesse er is en je terug kan vallen op een sleutelaar in je omgeving kan je de standaard onderhoud werkzaamheden geleidelijk aan zelf gaan doen. Youtube filmpjes kunnen je daar zeker bij helpen. Het is gewoon handig als je weet hoe iets werkt en je gaat luisteren naar je motor.
Goed gereedschap is het halve werk.

Mogelijk dat er in jouw omgeving wel een sleutelaar is die je kan helpen met het opstarten. Het is gewoon een mooie techniek.
Door de corona ligt veel stil maar er zijn van bepaalde merken motoren sleuteldagen. Daar zijn dan gereedschappen en monteurs aanwezig die de andere kunnen adviseren en begeleiden met het onderhoud aan je motor.

Als er een forumlid in de buurt van Brussel woont ben ik vragende partij Big RT Smile

Zou een simpele vervanging van de luchtfilter, benzinefilter en dynamoriem volgens jullie dan opportuun zijn? Op basis van het onderhoudsschema van BMW zou ik dan toch wel voor even gerust moeten zijn :smiley:

Sinds de grote onderhoudsbeurt en de vervanging van de bobbines is de witte rook bij een koude start (met gebruik van de choke) volledig verdwenen. Ik ben nu een 1000 kilometer verder en de motor rijdt nu werkelijk lekker. Wel heb ik echt moeite met het aflezen van het oliepeil. Het kijkglas heeft wat krassen en is niet erg zichtbaar. Ik heb ook een optimate 4 druppellader gekocht waar ik de accu in vorm kan houden. Op dit moment ben ik erg tevreden over mijn aankoop _004

Goed om te horen. Klinkt allemaal erg positief.

Mijn tips: Vervang het kijkglas door een fris exemplaar (https://www.hobbyist.nl/product/5441099/OLIEPEILGLAS_11118523906) en vul olie bij tot halverwege het peilglas in plaats van tot bovenaan. Dat maakt het aflezen een stuk makkelijker.

Klopt. Ik heb het kijkglas na aanschaf bij de eerste nul beurt ook laten vervangen. Deze zweette toen olie. Nu na acht jaar nog steeds kraakhelder. Vervang natuurlijk ook regelmatig olie. Ik vind het ideaal. De olie dient ongeveer halverwege het kijkglas te staan. Mag ietsje hoger. Echter niet het kijkglas vol (en dus dat er geen lucht meer in zit).

Ik ga dit zeker in het achterhoofd houden bij het volgend onderhoud. Het zijn inderdaad niet de grote kosten maar de olie is momenteel nog vers dus zou een beetje zonde zijn om deze weer af te laten :frowning:

Ik zou bij een volgende beurt het peilglas (laten) vervangen mits het niveau op dit moment nog zichtbaar is.

Echter, je geeft in een eerdere posting aan dat het glas wat krassen heeft en niet erg zichtbaar is. Belangrijk is wel dat het oliepeil (al kost het moeite) is af te lezen. Zo niet, dan toch de olie vervangen. Immers wanneer de olie (ver) onder peil staat of juist veel te veel (ook erg schadelijk) dan ga je problemen krijgen. De kosten van de olie wegen niet op tegen motorschade.

Het kan veel eenvoudiger. Als je de motor onder een hoek plaatst kan je het peilglas vervangen zonder af te tappen. Tevens is het iets gemakkelijker met vervangen omdat het zicht op het werk wat gunstiger is.

Nog een tip: als je olie gaat bijvullen, doe dat dan telkens met een kwart litertje of zo. Dat kijkglaasje zit vol voor je erg in hebt… :wink:

Ondertussen zijn we 2000 km verder sinds de grote onderhoudsbeurt. Buiten de week van sneeuw en enorme koude heb ik elke dag in het zadel gezeten. Wat een plezier om een boxer te rijden. Ik heb eindelijk de juiste schakeltechniek gevonden om op te schakelen zonder dat de bak die luide klakbeweging maakt. Het is een beetje aanvoelen en met de voet een klein beetje druk zetten op de versnellingspook voor het ontkoppelen. Een japanner schakelt wel iets lichter en directer. Zoveel is zeker. Maar het heeft allemaal wel zijn charme. Verder heb ik de afgelopen dagen enkele lange ritten gemaakt en het verbruikt zakt dan naar 6.10 liter/ 100 km. Geruststellend want ik was nog niet onder de 7 liter geraakt. Natuurlijk heb ik daarvoor enkel gereden bij temperaturen tussen -5 en 7 graden en erg wat wind…en dat nog in combinatie met redelijk wat stadsverkeer. Zoals ik al op het forum gelezen heb is het verbruik van de 1150 erg gevoelig voor wisselende omstandigheden en dat lijkt zich wel te bevestigen. Verder draait de motor zeer rustig en heb ik op 2000 km een kwart litertje motorolie bijgevuld. Dus maar een klein verbruik als ik sommige verhalen lees. De laatste dagen piept de koppelingshendel een beetje. Klinkt precies alsof er een beetje WD40 nodig is. Binnen 3000 km zit ik op de 70K en dan laat ik preventief de dynanoriem vervangen aangezien ik geen enkel idee heb wanneer deze vervangen werd. Tot nu toe zeer tevreden en hopelijk een fijne zomer met de 1150 -kwijling-

Net 5000 km gereden sinds het groot onderhoud en geen verdere klachten. Het olieverbruik is exact 1 liter Motul 20w50 op 5000 km. Benzineverbruik is 6.3 liter/100 km. Bandendruk zet ik het liefst op 2.6 bar vooraan en 2.9 bar achteraan. Binnen twee weken gaat de RT binnen om een nieuwe dynamoriem te krijgen en een klein onderhoud omdat ik deze zomer een hoop kilometers hoop te maken. Het probleem met het slecht zichtbaar oliepijlglas is opgelost met er wat ontvetter op te sprayen _004 Nog steeds tevreden met de aankoop

Goed om te horen en leuk je ervaringen te lezen :slight_smile:

Goed om te lezen dat je positief bent over de BMW. Als de motor in conditie is dan zou deze minder olie moeten gaan gebruiken en zou deze nog wat zuiniger kunnen worden. Ik weet niet wat je nu aan afstanden rijdt. Als dat allemaal korte stukjes zijn dan is het verbruik wat hoger dan dat je lange afstanden met een goed door en door verwarmde motor af legt. Een motor reiniger kan je daarbij helpen.
Als je de mogelijkheid hebt om de compressie druk te meten of deze bij (voor) het onderhoud te vragen heb je een betere indruk van de motor status.

Een gemiddeld verbruik van 5.5 liter / 100 km moet kunnen bij een olie verbruik van max een 1/2 liter per 5000 km.

Ik heb reeds een aantal weken geleden Forte 1 en 2 gebruikt maar de compressie laten testen is wel een idee. Ik rijd wel redelijk wat stadsverkeer dus heel zuinig zal het nooit worden. Een 10-12K per jaar zal ik wel ongeveer rijden in het totaal.