ik ben bezig met onderhoud van mijn kardan/eindaandrijving.
Daarbij vervang ik de scharnierlagers en het grote lager in het differentieel. Het kleine lager vervang ik niet, eigenlijk vooral omdat ik dan niet in de weer hoef met shims om de voorspanning goed te krijgen. (en ik zie zo op het oog geen slijtage)
Alles is eigenlijk in verassend goede toestand na tweehonderd duizend kilometer.
Wat me verbaasd is de draaiweerstand van het konisch tandwiel, die is groter dan ik verwacht wanneer ik de as met mijn vingers draai. Is dat normaal? Er lekt geen olie, en hoewel het zwaarder draait dan verwacht, is de weerstand constant. Dus ik heb geen concrete aanwijzing dat het lager kapot is.
Als het niet per se nodig is vervang ik de lagers, dus nummertjes 5 en 7 in onderstaande tekening liever niet.
Als een as zwaar draait houdt het in dat de as afdichting dus nog goed aansluit op de as.
Door de overbrenging is er minder kracht nodig dan verwacht.
Zoals je het eigenlijk omschrijft zou mijn conclusie zijn dat alles goed is.
Normaal gesproken vervang ik ook uitsluitend het grote lager. Deze krijgt de meeste kracht te verwerken.
Dank voor de geruststelling over de draaiweerstand Isaac. Ik heb uiteindelijk alleen het grote lager vervangen.
Mocht iemand anders dat ook willen doen. Let er dan op dat de klauwen van je pullietrekker klein genoeg zijn. Ik moest een stuk van de klauwen wegflexen omdat het anders niet paste.
Plaatsen van het nieuwe lager ging probleemloos. Kroonwiel een tijdje in de vriezer en het nieuwe tandwiel in de oven. En hij valt vanzelf op zijn plek.
Voor het loshalen van het oude lager gebruik ik een speciale poelietrekker die als 2 halve manen onder het lager geschoven (geklemd) kan worden.
Maar door slijpen voor een groot gedeelte en dan met een beitel een tik geven werkt ook goed.
Het koelen en verwarmen werkt het beste. Als je dit voor het eerst doet dan vraag je je haast af of het wel goed komt. Hiermee merk je pas echt wat uitzetting en krimp van materialen doet. Ik prefereer deze methode boven de pers methode. Wij hadden voor dikke assen een manchet die we om de as konden binden met daarop aangesloten een fles met koolzuurgas.
In ieder geval fijn dat het gelukt is.