Bij het testen van mijn uitlaatklep (andere draad) kwam ik er achter dat mijn accu na 2x op contact plat was, en niet eens meer het dashboard aan ging bij de derde poging. Even meten op de accu zelf gaf 6,nogwat V, extreem weinig dus, terwijl hij toch een week of 4 a 5 geleden volledig is opgeladen met mijn optimate 3 (op de accu, niet via de CANbus). Het viel mij toen al op dat het opladen extreem lang duurde, een dag of 2. Dit weekend heeft de Optimate er bijna twee en een halve dag over gedaan om tot de conclusie te komen dat de accu vol is. Hij meet dan ook een nette 12,8V onbelast.
Omdat mijn motor bij de proefrit al startproblemen had, heeft JP in Schijndel mij een nieuwe accu belooft bij aflevering. Gezien deze foto twijfel ik daaraan, maar hij gaat voor mij checken op de bon. Geen verwijt, maar kan vergeten zijn heh…
AccuA.jpg
Vooral vanwege de witte aanslag twijfel ik wel aan de leeftijd. Ik heb hem in augustus of september vorig jaar gekocht. JP vertelt mij dat deze accu waarschijnlijk wel van hem komt, en dat deze inderdaad langer nodig heeft om op te laden dan de meeste andere. Maar het lijkt mij niet normaal dat een accu (welke dan ook) in 5 weken tijd lading verliest tot 6V. Er zit géén alarm op deze motor, en de enige accessoire is een USB stekker die via de accessoirie connector (en dus via de CANbus) is aangesloten. Lekstroom lijkt me dus onwaarschijnlijk.
Tijdens de meerdaagse trip in de Vogezen in september heb ik geen enkele keer een startprobleem gehad, dus het laad-circuit werkt dan wel prima lijkt me. Het is bij stilstand dat hij te snel power verliest.
Als ik het zo lees lijkt mij dit eerlijk gezegd gewoon een accu die “op” is. Dealer / garage is deze dan inderdaad vergeten te vervangen zoals afgesproken, in ieder geval (aan de foto te zien) lijkt me dit geen nieuwe accu.
Ik heb als lader de Optimate 4 en die heeft een soort herstel mode welke hij automatisch doet als hij detecteert dat de accu slecht is, daarmee kan je hem misschien wat oppeppen, maar is denk ik altijd een tijdelijke noodgreep.
Heeft de optimate 3 een test-cyclus? Die zou namelijk moeten aangeven wat de kwaliteit van je accu is. Hij laadt hem dan eerst op, stopt dan met laden en kijkt dan na x tijd (afhankelijk van de benodigde oplaadtijd) hoeveel spanning de accu gezakt is, op basis daarvan beoordeelt hij de accu.
Persoonlijk zou ik reactie dealer / garage afwachten en als die alsnog een nieuwe accu plaatst ben je denk ik klaar.
Een 12V-accu met ongeveer 10-11 volt is helemaal ontladen; eentje met 6 volt is gewoon kapot. Nieuwe halen, en die in de gaten houden om na te gaan of je lekstroom hebt.
Het is zo te zien een YTX14-BS en dat is een AGM accu, dus accuzuur kun je niet bijvullen.
Voor zover ik weet, overigens, hoort een volledig opgeladen accu de 14 Volt aan te tikken en een lege, inderdaad, zo’n 9 à 10 Volt: 6 Volt is echt te weinig en duidt op een accu die op is.
Een volle lood/zwavelzuur accu (AGM of niet maakt niet uit) heeft een spanning van ca. 12,8 V, zeker geen 14 V. Je bent in de war met de laadspanning van de spanningsregelaar, die wel de 14 V aantikt. Laadspanning moet tussen de 13,8 en 14,4 V liggen, voor een AGM accu zelfs tot 14,7 V
Een spanning van 6 V betekent inderdaad een defecte accu. Overigens, dat de ‘nieuwe’ accu van MotoCon een veel langere laadtijd zou hebben is pure onzin, tenzij de capaciteit van de ‘nieuwe’ accu (Ah) veel hoger zou zijn dan de ‘standaard’ accu. Maar dan praat je wel over minstens een factor 2, en die is dan ook een stuk groter en past niet in een RT…
meten tussen de min-pool en de losse min-kabelschoen
Ik meet 0,58 milliampere. Ik kan dat nu wel meten, maar niet interpreteren
Is dat veel? Weinig? Gaat daar een goede accu van leeg in een paar weken?
Sinds mijn vorige bericht staat de V op de accupolen inmiddels alweer op 9 komma nog wat, dus véél te laag.
Ik kan slechts één code vinden op deze Yuasa Accu: 1C03G
Maar deze conformeert niet aan alle info die ik over datcodes kan vinden op google.
Dat is de code die op het accuhuis gestanst is.
Ik lees dat accu’s over het algemeen een soort datumcode kennen, waarmee de leeftijd (productie-datum) van een accu te herleiden is. Maar ik kan geen info vinden over dit format, en misschien is het helemaal geen datumcode
Ja inderdaad, normaliter staat er wel een datumcode op een accu en ik lees overal op het net dat het ook voor Yuasa accu’s geldt.
Alleen zijn deze berichten helaas niet eenduidig: de een heeft het erover dat Yuasa geen openheid wil geven over het code-formaat, een ander beweert weer dat het een kwestie is van [jaar]-[maand]-[dag]-[plant code] en weer iemand anders zegt dat er een sticker op hoort te zitten.
Ik weet het allemaal niet, maar zou er niet teveel energie insteken: de accu is gewoon gaar, of je het wilt of niet.
Yep, nieuwe is onderweg.
ik vond het interessant om te weten of de handelaar me belazerd heeft of niet. Die beloofde me namelijk een nieuwe accu bij aflevering.
Inmiddels heb ik 150 euro terug gekregen (75 voor de accu en 75 voor dat gelazer met de exhaust flap). Heb ik zelf om gevraagd, ik regel liever zelf een nieuwe accu. Maar hij houdt vol dat hij een nieuwe heeft geplaatst. Maar vindt het zelf niet de moeite waard om garantie te claimen bij de leverancier (zegt-ie).
Ik heb voor mijn R1200R trouwens de MotoBatt MBYZ16H besteld in plaats van de MBTX12U. Die eerste is eigenlijk voor de R1200GS volgens de documentatie, en die laatste voor alle andere RRen. Maar de MBYZ16H heeft precies de afmeting van de Yuasa die er nu in zit, en uiteraard een hogere start-capaciteit.
Ik kan inmiddels bevestigen dat de MotoBatt MBYZ16H gewoon past in een R1200R. Dat zal in een RT dan ook wel zo zijn.
Waarom zou iemand een kleinere accu willen dan daadwerkelijk past…
CCA (startcapaciteit) gaat daarmee van 200 naar 240
Al weet ik niet precies hoe ik dat moet interpreteren…
Gadverdamme!
Die nieuwe accu tòch na een week alweer de spanning gezakt van 12,8V naar 10,94V…
Moet er toch ergens een stroomlek zitten.
Kan ik dus weer opnieuw op onderzoek uit…
Nee ik heb geen actieve GPS steun. Ik had wel een USB charger die ik verdenk, ondanks dat die op de CANbus accessoire connector was aangesloten, en dus geen spanning zou moeten krijgen. En toch was de 0,6 mA lekstroom echt niet hoger dan dat. Mijn motormonteur vertelde dat hij al vaker vreemde dingen had gezien met accessoires die niet echt geschikt zijn voor CANbus, ook al gaat het slechts om een plus en een min.
Afgelopen wekend heb ik deze charger vervangen voor een nieuwe. Deze heb ik aangesloten op een rechtstreekse draad naar de accu (met zekering uiteraard). Dit exemplaar is ook uitschakelbaar. Fingers crossed, maar het lijkt er op dat de accu nu stabiel blijft.
Ik zal een draadje openen over de montage van deze charger.