Accu gefrituurd!?

Op 12 juli had ik de accu (2014) kapot. Geen Sap meer, bij starten 4V. Normaal in display 12.4V. Door anwb op weg geholpen. Thuis een nieuwe accu gekocht bij NR1. (6-ON YTX14-BS Accu onderhoudsvri). Daarna weer starten lopen.

Afgelopen weekend in de Eifel om 03:00 vertrokken naar huis. Na een uur met camera en iPhone op de Canbus aan, en lang met groot licht rijden floept de accu lamp aan (kan niet genoeg spanning meer leveren) en waarschuwing lampje. Niet meer uitgezet tot Aken (to be sure, je wilt niet om 04:00 in het pikkedonker in de eifel staan.) en daar start kabels gekocht. Daarna uitgezet en idd, niet meer starten.

Ik rook af en toe onderweg een mest lucht en rotte eieren en hoopte dat het de landerijen waren, maar een eerdere ervaring met de deauville en een defecte spanningsregelaar deden mij vermoeden voor het ergste in dit geval.

Weet iemand waar de spanningsregelaar zit zodat ik deze kan doormeten? R1200RTLC

Er komen drie (grijze) draden van de dynamo af. Deze “Verlaten het blok” aan de achter-/bovenkant.
Via de linker zijkant -dekseltje verwijderen- kun je erbij. Als je deze drie draden volgt kom je bij de spanningsregelaar uit.

gr v Ciske

Hallo,

Er zijn wat issues bekent met de dynamo van de 2014 lc, deze kan kapot gaan en een hogere spanning/stroom leveren waardoor spanningsregelaar en accu kapot gaan…
Dynamo zit in het motorblok verwerkt, voor vervangen moet het blok eruit…

Er zijn ook forum leden die op voorhand zekeringen tussen de dynamo draden geplaatst hebben.

Laadspanning op mijn 2015 lc is altijd tussen de 14,1 en de 14,4 Volt.

Ik heb daarom op voorhand bij mijn lc in 2018 mijn accu vervangen toen deze slechter werd en een spanningsmeter op het dashboard gemonteerd.
Deze accu wordt nu weer minder dus wordt ook binnenkort weer vervangen…

Henk7777

Ciske en Henk, bedankt weer. Ik ga met de multimeter aan de slag straks! Goed tip ook van de zekering er tussen te plaatsen. Zal de natuurkunde boeken weer eens pakken om te berekenen wat er tussen moet 8)_

Als je zoekt op dit forum dan kom je veel meer te weten over de oorzaak van dit probleem.

Zoals Henk al aangeeft is het op voorhand vervangen van de accu een minder dure oplossing.
Het principe van de regelaar is dat wat te veel opgewekt wordt naar massa wordt afgevoerd. Het probleem is dat de inwendige van de accu toeneemt naarmate de accu ouder wordt. Hierdoor staat de regelaar meer te werken en schiet in de stress. Het gevolg; accu stuk (was aan vervanging toe), regelaar stuk en als deze in kortsluiting blijft staan ook de dynamo stuk.
Door het principe van regelen zijn de zekeringen niet te berekenen maar zijn in de praktijk vastgesteld op 30A per fase. Door het laag ohmige circuit ontstaat er door de inwendige weerstand van de zekering te veel warmte en gaan ze soms spontaan defect.
Voorlopig vrees ik dat je de hoofdprijs hebt.

Hoi Isaac,

Dank je voor je toevoeging. Ik ben nog op zoek naar de regelaar momenteel. Veel kappen er al af. Het is ook te warm eigenlijk :slight_smile:

Nou de kappen hadden er niet af gehoeven LOL. Verstopt onder de mototronic. Wel een helse klus om die er dan onder vandaan te schroeven, gelukkig had ik een aantal verlengstangen voor de mini ratel.

Ik meet van op de ene kant van de diode 070 en de andere open kant 440. In een filmpje op YouTube met een zelfde FH020AA meet hij zelfde waarden 0.512. Hoe weet ik nu of hij kaduuk is?

Uitwisselen met eentje waarvan je zeker bent dat ie goed is.

gr v Ciske

Eentje kopen dus :slight_smile:

Met grote zekerheid is de regelaar defect. Ik heb even een universeel schema gezocht en bijgevoegd.
spanningsregelaar.gif
Zoals je ziet is het een normale 3 fase gelijkrichter met over de dynamo aansluitingen triacs die vervolgens het overschot naar massa afvloeit.
Een zeer onvriendelijk systeem omdat de dynamo altijd, ik noem even een waarde, 400 watt levert ook als er maar 100 verbruikt wordt.
Bij de losse externe dynamo’s wordt het veld geregeld waardoor er minder energie opgewekt wordt.
Wat je kan meten is dus slechts de dioden en in sper richting de doorslag. Zelfs al zou dat goed meten is dat nog geen garantie dat deze werkt omdat temperatuur een hoop kan veranderen en de triacs pas werken bij een spanning van ongeveer 14 volt.

Top zeg! Ik ga ook meteen wel een 2e hands bestellen, die zijn maar 50 euro en een nieuwe accu. De vorige werd ook door de druppellader niet meer opgeladen na 24 uur. Bij belasting gaf deze nog 7V. Ik weet dat een druppellader maar tot 80% laad, maar een heuse oplader nu kopen is even niet voorzien, en de vrouw overtuigen kost meer tijd :slight_smile:

Super bedankt voor de hulp!

De dynamo spoelen zijn globaal te meten. Door de lage weerstand van de wikkelingen kan je niet zien of er een gedeelte van een wikkeling in sluiting staat. Belangrijk is dat je 3 maal een gelijke weerstand meet. Ten opzichte van aarde (het frame) mag je niets meten. Meet je verschillende waarden of heb je een weerstand naar aarde dan is met zekerheid ook de dynamo defect. Dan moet je even heel wat langer met de vrouw praten. De dynamo zit achter het motorblok gemonteerd en om daar bij te komen moet zo ver ik weet bij deze motor het blok er uit gesleuteld worden. Ik heb prijzen van 1200 Euro voorbij zien komen voor vervanging.

Ik heb de dynamo door gemeten en Oh Ohm, deze meet een waarde op de nul. Filmpje van gemaakt en Contact opgenomen met BikeGarant+ daar ik nog 1 maand garantie heb en ik breng de RT naar de toppers van MSA in Ede. Met beetje geluk krijg ik de reeds bestelde spanningsregelaar en accu ook vergoed.

Als ze leveren is dat ook de plek voor het 10.000km onderhoud.

TBC

Veilig aangekomen weer in Alkmaar met leen motor van de Motormakelaar. Uit heerhugowaard ging al snel de ABS in storing, waarschuwingslampje werd Rood, accu boordspanning is kritisch ging branden. Daarna ging de ESA in storing. Op de A8 ging de kmteller te keer als een dolle. Was net een science fiction serie waar ik in een magnetisch veld terecht kom. Daarna viel alles uit, knipperlichten, verlichting en ik was nog niet eens bij Amsterdam. Goed, in 40-45 was het erger en toen deden BMW’s het ook [emoji23]. Knallen met die hap. Bij de Afrit A30 naar zijn 2 en dat was te weinig toeren en viel hij uit. Rick van MSA heeft mij opgehaald. [emoji1591]Top service!

Het kan wel eens mee zitten maar ook wel eens tegen. Gezien wat er allemaal gebeurd is zou ik toch even voorzichtig zijn. Het komt meestal in drieën.
Ben wel benieuwd of, als de dynamo ook stuk blijkt, dit onder de nog net lopende garantie gaat vallen. We wachten het vervolg af.

bericht van Motormakelaar: dynamo kapot en accu. Offerte van MSA voor vervangen dynamo meer dan 2500 euro. BikeGarant+ aankoop verzekering dekt 80% van de dynamo en 100% arbeidsloon. Kosten Accu (welke door de motor makelaar wordt gedragen als geste), 20% dynamo kosten en klein materiaal kosten. Deze laatste kosten paar honderd euro wordt 50% gedragen voor de motormakelaar. Ik zelf wil graag de spanningswisselaar op gevoel vervangen hebben 149 euro. Voor mij een zeer positieve uitkomst en ook dat de Motormakelaar zo coulant is. Ik zou een volgende bike zeker weer via hen kopen. _004 Volgende weer vrijdag en zaterdag werken ze aan het project. Dus na de komende natte week, nog even lekker toeren met een frisse -1200- motor.

Positieve berichten. Verwonder me alleen dat de regelaar niet meegenomen wordt in het verhaal. _001 Deze heeft wel de kortsluitstroom moeten verwerken met als resultaat de defecte dynamo. Nu weet ik dat ze hem zeker zullen testen op de juiste werking maar zelf zou ik niet twijfelen en de regelaar, dan maar voor eigen kosten, te vervangen. Wat ik ook adviseer is, daar heb je dan zolang de accu goed is nog even de tijd voor, om 3 zekeringen in de dynamo draden op te nemen. Je garantie is namelijk voorbij als het weer gaat gebeuren. Dan heb je nog een kans dat de dynamo het wel heeft overleeft.
Voorlopig loopt het netjes. _004

Hoi Isaac, en dan elk een 30A zekering ?

Ik had op dit gebied alleen met de Japanners ervaring. Die kwamen uit op 20A. Maar de BMW dynamo is wat zwaarder uitgevoerd en kwam bij een forumlid uit op 30A. Deze werden nog redelijk warm dus 35A zou ook nog kunnen. Lijkt erg veel maar iedere zekering heeft een inwendige weerstand die bij de afvloei stromen de maximale stroom staat te verwerken. Ik zou het niet prettig vinden als bij erg warm weer de zekering alsnog net door smelt.
Neem hiervoor wel een stevige houder omdat de plastic houders vaak niet verder lopen dan 25A en enigszins andere vormen aan gaan nemen als toen ze gemonteerd werden.

ah ok, het is goed om wat feiten te hebben bij “een zekering”, kan natuurlijk van alles zijn. Zo hebben we wat achtergrond. Ik heb gevraagd aan MSA om een 30A zekering te plaatsen. Ik zal een kijken wat verstandig is, anders heb ik er weer een nieuw probleem bij gecreëerd :stuck_out_tongue: